Július 30. – Az utolsó bogár


kidsnews (127éves) - 3 éve

2003-ban ezen a napon gördült le Mexikóban az utolsó VW bogár, a világ első sorozatgyártott gépjárműve. Kevesen tudják, hogy még napjainkban is futó veteránok szellemi ösztönzője és támogatója valójában a huszadik század egyik legkegyetlenebb történelmi alakja, Adolf Hitler volt.

Országot átszelő német átlagcsaládokat vizionált és őket olcsó autóval akarta ellátni. Tervét 1934-ben megosztotta Ferdinánd Porschével is, így három évvel később megkezdődött a munka, és létrejött a „Német Volkswagen előkészítésre” elnevezésű társaság.

A munkálatok jól haladtak és az egy évvel később megrendezett Berlini autókiállításra már az elkészült prototípust vitték.

A 25 lóerős tesztautó eredményei még a gyártásában részt vevő munkásokat is meglepték, mivel karbantartást alig igényelt és alig 7 litert fogyasztott 100 kilométer alatt.

Ez a korabeli gazdasági környezetben nagyon jó eredménynek számított. Hitler 1938.  májusában aztán ünnepélyesen letette a Volkswagen gyár alapkövét és akkor már épült körülötte lévő 30 000-es város Wolfsburg is. A folyamatos megrendelések biztosították a gyár és város prosperálását is, amit csak az időközben kitört második világháború tudott felülírni.

A világégést követő sokk ellenére a hatvanas évekre a VW Bogár lett a német export slágerterméke, amit azután már több összesen 21 milliós darabszámban gyártottak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

magyarjarmu.hu, www.autonavigator.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved