Július 4. – Megtalálták az „isteni részecskének” is nevezett – Higgs-bozont


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ha július 4-e akkor az amerikai filmiparnak hála a legtöbben egészen biztosan úgy folytatják: A függetlenség napja. Persze azért történt még egy-két jelentős dolog a történelemben ezeken a napokon is, így kerestünk olyat, amely kevésbé ismert.

2012-ben ezen a napon jelentette be például a Európai Nukleáris Kutató Szervezet, hogy megtalálta a  Leon Lederman Nobel-díjas fizikus által 1960-ban  leírt „isteni részecskét” vagyis a  Higgs-bozont.  

Ha most semmit se értesz ne csüggedj elmagyarázzuk! 😊

Szóval a bejelentést megelőző időszakban a világunk keletkezését kutató részecskefizikusok kifejlesztettek egy olyan elméleti modellt, ami a természet és az azt alkotó alapvető részecskék, valamint az ezeket befolyásoló erők megértéséhez szükséges keretet adja.

Ennek a keretnek az egyik fontos tényezője a mindenütt jelenlévő kvantum mező, ezt hívják Higgs térnek.

Az elmélet szerint minden Higgs-térhez tartozik egy részecske a Higgs-bozont más szóval az isteni részecske. És az egész elmélet azért fontos, mert jelen tudásunk szerint ez az a tér, ami az egész univerzumot kitölti, úgy, hogy annak egyes elemeit lassítja míg van amire szinte alig hat.

Az elmélet szerint, ha ez a tér nem létezne minden részecske fénysebességgel száguldana és ebből adódóan nem jött volna létre az élet sem.

Hát ennyi…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

linkedin.com

A kép csak illusztráció

2017 Kidsnews | All rights reserved