Július 5.- A macskák világnapja


kidsnews (127éves) - 3 éve

A macskákat számos kultúrában szentként tisztelték, Egyiptomban pedig egyenesen az alvilág őreinek tartották őket, míg magát a háború istennőjét is sziámi macska képében ábrázolták. Akkoriban, aki valamiért megölt egy macskát az halállal fizetett tettéért és a család macskájának öröklétre szenderülése is ugyanolyan gyászidőszak volt, mint valamelyik hús-vér családtag távozása.

A középkori Európában aztán már megjelentek azonban a macska negatív karakterét erősítő minták, hiszen ekkor már leginkább a gonosz boszorkányt vagy magát a sátánt ábrázoló festményeken láthatjuk viszont napjaink házi kedvencét. A nyilvánvalóan nem ártó szellemű macskákról az biztosan elmondható, hogy kitűnő alkalmazkodók és igen kalandvágyó természetűek, amelynek köszönhetően a történelem során szinte mindenhova eljutottak, sokszor negatívan befolyásolva a meghódított terület faunáját.

Az egyik ilyen legismertebb történet az Mauritius szigetén élt röpülni képtelen Dodo madár, amelynek a vesztét a hódító emberrel megjelenő kitűnő vadász, azaz maga a macska jelentette.  Napjainkban a macskák a legnagyobb gondot Ausztráliában jelentik, ahol védett hüllőfajokat vadásszák le előszeretettel, erről korábban Tetu rovatunkban olvashattok bővebben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

sulinet.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved