Kína úgy döntött nem lesz a világ szemétdombja.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Igencsak lassan halad a világ annak a megértésben, hogy nem hagyhatunk magunk után mindenfelé panelház méretű ökológiai lábnyomokat, hiszen még mindig ott tartunk, hogy agyoniskolázott embereknek is el kell magyarázni azt, hogy miért is fontos például a szelektív hulladékgyűjtés mint ahogy azt is, hogy igenis szükségesek a tudatos döntések a termékek túlcsomagolása vonatkozásában. Vélhetően ebből lett elege Kínának is amikor úgy döntött nem fogadja többé sem az Európai Unió, sem pedig az Egyesült Államok szemetét.

De miért, hogyan és legfőképpen minek is került a szemetünk Kínába?

A 2016 évi hulladékgazdálkodással foglalkozó adatok szerint a világ réz és műanyaghulladékának fele, a papírhulladéknak pedig a negyede végezete pályafutását valahol Kínában. A hulladékfeldolgozás persze korábban kitűnő üzlet volt és számos kínai meggazdagodását garantálta az abból kinyert réz, amelyet leginkább az elektronikai eszközök gyártóinak lehetett értékesíteni.

Mivel egyre többe láttak óriási pénzkereseti lehetőséget az szemétbizniszben egyre több lett a szemétcsempész és az illegális feldolgozó és így fordulhatott elő, hogy például 96-ban megközelítőleg 100 tonna radioaktív fémhulladék jutott be illegálisan az országba.

A tények ismeretében nem csodálkozhatunk, hogy Peking bekeményített és bejelentette a nem fogad többet bizonyos hulladékokat. A New York Timesban napokban megjelent cikk szerint az Egyesült Államokban már fél évvel a tiltás hatálybalépését követően óriási gondokkal küzdenek és nyilvánvaló, hogy már az EU vezetői is vakargatják a fejüket hova is tegyék azt az elképesztő mennyiségű hulladékot amit eddig Ázsia nyelt el.

Bár Indonézia, India, Malajzia és Vietnam is igyekszik Kína szerepét átvenni, most nagyon úgy fest a, hogy 2030-ig körülbelül 111 millió tonna műanyag hulladékkal kell majd önállóan megküzdenünk.

Azt, hogy te magad hogyan tudsz tenni a környezetedért bolygóőr rovatunkban olvashatod el.

Környezettudatos vásárlás – a túlcsomagolt dolgok hátránya 

Bolygóőr

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved