Ladies and gentelmen, we are floating in space! – -tőlünk mindent megtudhatsz a diákmunka világáról.


Szabó P. Dóra (19éves) - 3 éve

Ladies and gentelmen, we are floating in space! Csak vicceltem. Bááár, ha komolyra fordítjuk a szót, most épp a SJ18-as (Student Jobs) nevezetű űrhajóval próbáljuk megtalálni azt a helyet, ami a legideálisabb az elkövetkezendő időszakra nézve. Hogy sikerül-e felfedeznünk egy új világot? Nézzük!

Szakértőnk, Szentes Róbert kalauzol minket. Első állomás: Planet of Summer Jobs

Kidsnews: Létezik-e ideális nyári munka, ha igen, akkor hogy definiálnád?

Sz. Róbert: Ha én most diákként keresnék munkát, mindenképp olyat próbálnék találni, ami mellett jut időm a nyaralásra is. Meló után vagy előtt kis strandolás, barátok, kikapcsolódás stb. Esetleg heti több szabadnappal megtűzdelve érezni, hogy nyár van.

De nyilván mindenkinek más a preferenciája. Valaki több pénzt akar keresni, így ők ki akarják használni a maximális időt a pénz keresésre, valaki csak a szüleit szeretné megnyugtatni 2-3 hetes munkával.

Kidsnews: Vannak e nyári munkák napi beugróval, azaz lehet e csak pld. hétvégenként dolgozni?

Sz. Róbert: Igen, vannak. Kínálatunkkal próbálunk rugalmas lehetőségeket kínálni. Mondjuk ezek a munkák a nyári időszakon kívül is megtalálhatóak, így sulihoz is tökéletesen lehet igazítani.

Kidsnews: Nyáron is ugyanolyan korhatártól lehet dolgozni?

Sz. Róbert: Nem. A nyári szünetben, szülői hozzájárulással már 15 éves kortól lehet munkát vállalni. Rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a 16-17 évesekre.

Kidsnews: Mennyi a minimális és a maximális óraszám a nyári időszakban?

Sz. Róbert: Minimális nincs.  Maximális a heti 40 óra.

Kidsnews: Kell-e adóbevallást készíteni, ha csak néhány hetet dolgoztam nyáron?

Sz.Róbert: Igen kell. Jövőre kell majd elkészíteni, de már a NAV elkészíti helyettünk a tervezetet, így ez nagy segítség lehet azoknak, akik nem szeretnének vele bajlódni.

Kíváncsiak vagytok, hogy mi lesz a továbbiakban? Kövessetek minket és ne maradjatok le a cikkünk következő részéről, amelyben megosztjuk veletek kutatásunk eredményét. Tarts Te is velünk egy új világ felfedezésében!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved