Mi a siker?


D.Barbara (20éves) - 3 éve

„Nem irigykedni kell a sikeres emberekre, hanem meg kell nézni, mennyi energiát és mennyi hitet fektetnek bele egy-egy munkába.”

(Joós István)

A siker szó hallatán a legtöbb ember a nagy anyagi vagyonra, vagy akár dicső pompára és felmagasztalásra asszociál és frusztrált lesz, talán kissé irigy is. A sikerhez olyan híres embereket társítanak, mint Bill Gates amerikai üzletember és a Microsoft feje, vagy éppen a hazaiak közül Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok magyar úszónő.

De a siker valójában mindössze ennyit jelentene? Csak néhány kivételes tehetségű, vagy éppen ritka szerencsés embernek adatna meg, akik jókor voltak jó helyen? Nem. A siker jelen lehet, és van is mindnyájunk életében csak észre kell venni! Ha csak az anyagiakat szeretnénk jobban megnézni: nem akkor lesz sikeres egy fiatal pályakezdő, ha az első munkahelyén több milliós fizetést kap, hanem az lesz a legnagyobb sikere mikor élete első fizetését kézhez kapja. De nem szabad itt leragadnunk, nem csak a pénz jelent értéket életünkben!

A siker az élet minden területén jelen van. Sikerélménye lesz gyermekünknek az első óvodai fellépése, az első megtanult mondókája, az első iskolában szerzett ötöse, az első sportversenyen való részvétele és még sorolhatnám… Az életünk során rengeteg új dolgot tapasztalunk meg és ezek nagy része sikerélményt nyújt számunkra. Sikeresebbnek érezzük magunkat minden egyes új megtapasztalásunkkal, és ez a siker boldogság érzését is kelti egyben. Tehát szorosan összefügg a siker és a boldogság érzete.

Az új megtapasztalások mellett a rutin is jelenthet sikert, ha például egy szörnyű autóbalesetet szenvedünk és újra meg kell tanulunk járni, akkor az első lépésünk egy óriási győzelem lesz, akkor is, ha régen egyszerű rutinként tekintettünk a járásra és el sem tudtuk képzelni, hogy valaha egy lépés lesz életünk legnagyobb előmenetele.

Természetesen elérhetünk nagy sikereket is, amelyekről álmodozunk, azonban ezek nem egyik pillanatról a másikra történnek. Ha egy cél lebeg a szemünk előtt azt nem elég tétlenül várni és remélni, hogy „na majd egyszer csak megadatik nekem is”, hanem tenni kell érte. Időt, munkát, energiát kell belefektetni. Lehet, hogy viszonylag hamar, lehet csak sok idő elteltével látjuk meg munkánk gyümölcsét, de a befektetett energia nem vész el. Nem szabad félúton megállni és feladni, le kell küzdeni az akadályokat, ha elbukunk felállni és továbbmenni, kitartásunkkal elérhetjük célunkat. A híres sportolók sem úgy születtek, hogy mindenkinél gyorsabban úsztak, futottak, minden dobásuk kosarat talált, hanem edzeni kezdtek, gyakoroltak, egyre többet és többet, nagyon sok mindent áldoztak a sport javára, de elérték a céljukat és most sikeres emberek. Te is képes vagy céljaid elérésére, és sikeres emberré válhatsz!

Nyitottnak kell lennünk a sikerre, nem szabad pesszimistán a mi kis reménytelen világunkba zárkózni és elutasítanunk minden örömöt és lehetőséget, mert így egyben a siker kapuját is bezárjuk magunk előtt. Észre kell venni a világ apró örömeit, nyitottan és optimistán kell nézni a világot, hogy boldogok lehessünk és előttünk is megnyíljon a siker kapuja, ne csak egy távoli elérhetetlen célként lebegjen az életünkben.

Remek példa ezen gondolatok bizonyítására Nick Vujicic élete és életfelfogása. Nick kezek és lábak nélkül jött a világra, azonban mégis egy egészséges embernél is boldogabb és teljesebb életet él a családjával rendkívüli kitartásának, pozitivitásának és életfelfogásának köszönhetően. Nemzetközi hírű prédikátorként, szónokként és motivációs trénerként tevékenykedik rengeteg fontos üzenetet közvetítve a világ felé, illetve reménységet és erőt adva a nehéz helyzetben lévőknek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved