Hogyan lett Florida a világ egyik legfelkapottabb nyaralóhelye?


kidsnews (127éves) - 3 éve

A ma már igen jelentős turista forgalmat lebonyolító Florida, egykor az óceánból emelkedett ki, mielőtt felszínét homokkal és üledékkel töltötte fel a természet.  Ismereteink szerint az első emberi lények Közép-Amerikából úgy 15 ezer évvel ezelőtt érkeztek ide, amikor pedig a hódító európaiak felfedezték az Újvilágot, a terület még mindig csak néhány tízezres lakosság, mindössze három indián törzs alkotta.

Florida felfedezése egyébként nem Kolumbuszhoz, hanem Juan Ponce de León nevéhez fűződik, akit 1512-ben a spanyol király bízott meg azzal, hogy találja meg az örök ifjúság forrását. Az expedíció során a soha nem múló fiatalságot garantáló folyócska vize valahogy sehogy sem lett meg, ezért a hajók 1513. április 2-án lehorgonyoztak a mai St. Augustine város közelében, megkezdve a terület gyarmatosítását.

Az örökösödési háború idején aztán – érthető módon – egyre erőtlenebb lett a spanyol jelenlét Floridában, miközben az Észak-Amerika fölötti egyeduralom megszerzéséért már Nagy-Britannia és Franciaország kezdett háborúzásba. Az összecsapásokban a britek győzedelmeskedtek, így 1763-ban Florida hivatalosan is az angol korona fennhatósága alá került. 1783-ban az amerikai függetlenségi háborút követően Spanyolország ugyan visszakapta egykori gyarmatát, de a helyi lakosság hű maradt a britekhez, ezért a terület ellenőrzését gyakorolni képtelen Spanyolország, 1819-ben eladta azt az Egyesült Államoknak.

Amerikai telepesek ezután jöttek először tömegesen a frissen vásárolt, citrusfélék termesztésére alkalmas földekkel rendelkező területre, a helyi indiánokat fokozatosan szorítva az Everglades aligátorokkal teli mocsárvilága felé. 1830-ban az amerikaiak törvénybe iktatták, hogy minden indián köteles átköltözni a vadnyugat gyéren lakott vidékeire, amely kellő alapot teremtett az 1835 és 1842 között dúlt indián háborúhoz. Az őslakos indiánok szinte teljes kiirtása után beköszöntött békével Florida felvirágzott és 1845-ben az USA 27. tagállamává váltak.

A XIX. század vége felé a terület földrajzi és időjárási helyzete miatt egyre inkább felértékelődött, megépültek a Key West szigetéig, illetve a Tampáig vezető vasútvonalak és megindult a telepesek áramlása Floridába. Annyian jöttek, hogy 1870 és 1890 között megduplázódott Florida népessége.

A nagy igény miatt gyorsan fogytak a földek, ezért Napoleon Bonaparte Broward kormányzó nagyszabású vízlecsapolási programba kezdett, amely során az Everglades mocsárvilágának jelentős részét szárazfölddé változtatta.

A turizmus kezdődő virágzása az 1920-as évekre tehető, de az igazi nagy fellendülést a második világháborút követő időszakra tehetjük. Ekkor épült ki a floridai turisztikai ipar, a szállodák ezreivel és a megfelelően kiképzett partszakaszokkal. Párás, szubtrópusi éghajlata van, a tél és az ősz enyhe viszonylag száraz, a tavasz és nyár pedig meleg és párás. Floridát a napsütés államának is nevezik, de a napokat heves esők szakíthatják félbe öntözve a terület burjánzó vegetációját.

A nemzeti parkjairól, űrközpontjáról és szabadidőparkjairól elhíresült, karibi hangulatot árasztó tengerpartokkal rendelkező Florida, ma már 21 millió ember otthona.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is



Forrás:

florida.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved