Milyen legyen a napszemüveged?!


kidsnews (127éves) - 3 éve

A legnépszerűbb nyári kiegészítő, a napszemüveg ma már nem csak divatcikk, hanem szemünk egészségének legfontosabb védőeszköze. Számtalan variációban létezik azonban vannak olyan alapkövetelmények amelynek minden darab meg kell, hogy feleljen.

A jó napszemüveg lencséjének ugyanis maximális védelmet kell nyújtania a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkentenie kell a szembe jutó fény erősségét miközben meg kell őriznie a színeket és erősítenie kell a kontrasztokat és még a lencse szélein sem szabad torzítania.

Ha csak a lencse hamisított felirataiban mutatkozik meg a 100%-os UV szűrés akkor ez a darab kifejezetten káros a szemre, hiszen a fényerősség tompításával a szemet becsapva a kitágult pupillába juttattja a roncsoló káros sugarakat. Pontosan ez az oka amiért a szakemberek nem javasolják az ellenőrizetlen forrásokból, például a tengerparton ténfergő és a táskájukban többszáz terméket kínáló árusoktól való beszerzést, még akkor sem, ha így egy hamburger áráért jutsz a máshol igencsak drága modellhez.

Szintén fontos, hogy a napszemüveg méretben is megfeleljen. Fontos, hogy ne legyen szélesebb, mint az arcunk és jól fedje a szemet. A legjobb védelmet az nyújtja, ha a lencse domború kiképzésű és a szemüveg szinte az archoz simul megakadályozva az oldalsó, felső és alsó szélekről érkező sugarak bejutását is. Nem véletlen egyébként, hogy a speciális, akár ballisztikai védelmet garantáló napszemüvegek gyártói is ezt a formát részesítik előnyben.

Alapszabály, hogy kizárólag “CE” jelöléssel és UV 400 felirattal ellátott napszemüveget vegyünk, amely azt bizonyítja, hogy a kezünkben tartott termék megfelel az európai normáknak és a lencséje 100%-os védelmet nyújt az UV sugárzás ellen.

Az európai szabvány egyébként az ilyen teljes UV védelmet garantáló szemüvegeket is 5 kategóriába sorolja, annak függvényében, hogy a lencse mennyi fényt szűr meg.

0-ás kategória:     tiszta vagy enyhén színezett lencse, célja az esztétikum és a kényelem;

1-es kategória:     enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott;

2-es kategória:     közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott;

3-as kategória:     sötét lencse, erős napfényben ajánlott;

4-es kategória:     nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott

Ha esetleg az a gyanúd támadt, hogy az általad viselt darab ezeknek a kritériumoknak nem felel meg bevizsgáltathatod szinte bármelyik optikusnál.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved