Nem tűpárna! – Mindent az oltásokról


Tigirl (16éves) - 3 éve

Minden kisállat tulajdonos tisztában van vele, hogy kis kedvencét bizonyos rendszerességgel, valamilyen különös oknál fogva össze-vissza kell szurkálni egy nagy tűvel. Azonban ezeknek a szertartásoknak a magyarázatát, illetve miértjét már kevesebben ismerik. Te sem? Semmi gond, hiszen e heti Dr. Vetónk erre keresi a választ Dr. Csernavölgyi Panni és Dr. Molnár József közreműködésével.

Milyen oltások kötelezőek egy kutya számára és melyek ajánlottak?

Az egyetlen kötelező oltás kutyáknak a veszettség elleni védőoltás, mivel a veszettség az emberre nézve is súlyos veszélyt jelent. Jogszabály szerint az első veszettség elleni oltást a kutya 4 hónapos koráig, a másodikat ezt követően 6 hónapon belül kell megkapnia. Ezután a kutyáknak évente egyszer kell kötelezően veszettség oltást kapniuk. Persze, amikor behozzák a kutyát oltatni, nem csak egy szúrást kap a popójába, hanem ennél azért többet: számos kórokozó ellen létezik védőoltás, ami ugyan törvénykönyvben nem szerepel, de az állatorvosok szerint kötelező, ha szeretnénk sokáig megtartani házi kedvencünket. Ebbe a kategóriába sorolandó a parvovirus, szopornyica, leptospirozis, Kennel-köhögés, Rubarth-kór elleni védőoltás is. Van egy Lyme-kór nevű betegség is, ami ellen szintén létezik oltás, de ez nem feltétlenül szükséges, mivel sokak szerint ez a vírus nem is létezik.

Ez alapján nincs is kötelező oltás a macskáknak, nem? Őket nem szokták oltani a veszettség ellen…

Igen, ez így van Magyarországon, azonban külföldön már be kell oltatni a cicusunkat is a veszettség ellen. Viszont orvosok szerint ajánlott és indokolt oltások macskáknak is vannak: ilyen a fertőző orr-, és légcsőgyulladás, calicivírus okozta nátha, panleukopenia, macskaleucosis, chlamidiosis elleni védőoltás.

A kutyák és a macskák betegségei ellen is kombinált oltásokkal védekezünk, amiket fajtól függően különböző időközönként kapnak meg kisállataink. A kölyökkutya, illetve macska tulajdonosokat mi, a fehérvári rendelőben komplett oltási protokollal látjuk el, persze ez orvostól és rendelőtől is függ. Javasoljuk, hogy járj utána a saját állatorvosodnál, ezekkel kapcsolatban, hogy minden tiszta legyen számodra! 🙂

A cikkben felsorolt betegségek jelentését a következő  Úristen! Mi baja lehet??? című cikkünkben találhatod majd meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved