Netes zaklatás elleni programot indít az UNICEF Magyarország


Gubányi Patrik (19éves) - 3 éve

Ha valaki esetleg még nem találkozott az UNICEF nevű nemzetközi szervezettel, annak dióhéjban annyit érdemes tudnia, hogy a szervezet egyik legfontosabb feladata, hogy megakadályozza a gyerekeket érő bántalmazást. De ez sokszor nem olyan egyszerű, hiszen számos esetben a bántalmazók is kiskorúak.

A bántalmazás sokféle lehet, de talán mostanában a legtöbbet az online térben való zaklatásról beszélünk, mert a fiatalok rengeteg időt töltenek el a számítógépek előtt, ahol kiber bántalmazásnak vannak kitéve, amik gyakran kortársaiknak tudhatók be.

Ezért az online tér biztonságossága kiemelt feladat ezért indította el az UNICEF a #nemvagyegyedül kampányát, amelyhez számos művész és youtuber, illetve influencer csatlakozott, teljesség igénye nélkül Vecsei H. Miklós és Dukai Regina, Puskás Peti, Kettner Henry, FollowAnna, Bánki Beni, és öccse Bánki Csani, aki a legfiatalabb tagja a nagyköveti csapatnak.

A kampány lényege, hogy a segítséget, véleményt kérő, történeteket megosztó leveleket az UNICEF Magyarország eljuttatja a kampány nagyköveteihez, akik személyes üzenetben válaszolnak az őt megkeresőknek. Korunk egyik legnagyobb problémáját jól példázza, hogy még a segítő ismert embereket sem kíméli a cyberbullying, hiszen ez a jelenség nagyon elterjedt a social médiában.

– Rendszeresen tapasztalom a rosszindulatot a közösségi média felületeimen. Egyik pillanatban azt írják a képem alá, hogy anorexiás a másikban pedig, hogy mennyire el vagyok hízva – mondta Dukai Regina.

A #nemvagyegyedül program lényege, hogy a fiatalok tudják, mások is élnek át hasonlót és bármikor kaphatnak segítséget az online bántalmazás ellen.

„Pont a kerekesszékem miatt ért negatív megkülönböztetés, amikor a sofőr nem segített felszállni a buszra. Vagy amikor kommentekben azt emlegették, hogy a tolószékeseknek meg kellene műtetniük magukat, így kevesebb problémát okoznának a világnak. Fontosnak tartom, hogy ne bántsuk, hanem inkább támogassuk egymást” – mesélte el Fenyvesi Zoltán, vagyis Wheelchairguy, aki több más társával együtt részt vesz a kampányban.

„Annak idején majd minden iskolában vertek, főleg azért, mert az elején én még kicsi voltam, a szám viszont már akkor is nagy. Aztán amikor elkezdtem írni, a kommentekből tudtam meg, hogy egyrészt nem kellene élnem, ha pedig már élek, akkor jó lenne, ha kínhalált halnék. Mára már tudom, kinek a véleményére kell adni és kiére nem, és örömmel csatlakoztam ehhez az akcióhoz” – mondta Magyarósi Csaba vlogger.

„Nagyon nehéz volt az elején a negatív kommenteket feldolgozni, fontosnak tartom, hogy felül tudjunk emelkedni a bántó szavakon” – fogalmazta meg a beauty vlogger FollowAnna, hogy ő miért vesz részt az UNICEF programjában.

Mindenkinek érdemes ellátogatni az UNICEF kampányoldalára, akár bántalmazó akár bántalmazott, akár szemlélő. Legtöbben sokszor kívülálló fiatalként találkozunk ezzel a jelenséggel, de ilyenkor is érdemes elgondolkozzunk, hogy miért engedjük bántani társainkat, ezzel talán jobb lesz? A válasz biztosan nem, hiszen a bántó kritikák nem építik az adott alanyt, hanem csak rombolják. Ha mind teszünk ellene képesek leszünk megállítani, de addig is amíg ezt mind megértjük reméljük, hogy a kampány sok fiatalnak nyújt majd segítséget, és még többet gondolkodtat el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved