Ötzi, Frozen Fritz legújabb titkai


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ötzi nem más, mint egy nyugdíjas német hobbihegymászó által 1991. szeptember 19-én megtalált múmia, ami szinte azonnal tudományos szenzáció lett.

A test maga egyébként 5300 éves lehet és egykoron 160 cm magas, megközelítőleg 45 kg súlyú, szakállas, sötét hajú férfi volt, aki a nála talált eszközei alapján feltehetően nem tartozott az akkori társadalmi elithez. Ruházata jellemzően szőrből készült és egy ágyékkötőt valamint lábszárvédőket is tartalmazott és a tudósok elképzelése szerint Ötzi mogyoróvesszőből készült hátizsákkal járta a vidéket.

A fejlett genetikai eljárásoknak köszönhetően egyre több részlet derül ki róla, így például már nem csak azt lehet tudni, hogy élete során mit evett, hanem az is egyértelművé vált, hogy jelenleg több „rokona” is velünk él egészen pontosan 19 tiroli férfi személyében.

A vizsgálatok adatai alapján rekonstruálhatóvá vált Ötzi utolsó két napja és a tudósok kiderítették azt is, hogy feltehetően csúnya összetűzésbe keveredett fajtársaival mielőtt elhunyt, mivel a kezén már gyógyulásnak indult sérüléseket találtak. A fent említett sérülések, valamint a gyomortartalom elemzése alapján úgy tűnik, hogy Ötzi 2500 méter magasságban megebédelt majd lement a hegyről az ott lévő völgybe, ahol verekedéssé fajult konfliktusba keveredett.

Ezután vélhetően felmenekült a hegyre, ahol ezután vállon lőtték egy tűzkőből készült hegyet tartalmazó nyílvesszővel, amelyet akkoriban jellemzően az Alpok déli lejtőjén élő törzsek használtak.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

mult-kor.hu,ng.com.

2017 Kidsnews | All rights reserved