Planet of Summer Jobs -tőlünk mindent megtudhatsz a diákmunka világáról.


Szabó P. Dóra (19éves) - 3 éve

Amint említettem, ebben a részben tovább barangolunk az ismeretlen világában. Már tudjuk, hogy semmi sem lehetetlen, mivel az ideális nyári munkáról is szó esett. De még mindig nem tudunk eleget! Felkészültetek az űrutazásra?

Szakértőnk Szentes Róbert kalauzol minket tovább.

Kidsnews: Hogyan szervezhető a nyári munka: mi a legrövidebb időszak, amit el lehet vállalni? Meg lehet szakítani közben, mert mondjuk, egy hétre elutazom?

Sz. Róbert: Ez attól is függ, hogy milyen munkáról van szó.  A legtöbb cég előre elmondja, hogy mik az elvárásaik.

Amihez nem szükséges semmi speciális ismeret, azt lehet pár napra is elvállalni. Viszont ahol betanulás is van, ott azért előszeretettel preferálják a kicsit hosszabb időszakokat.

Az első állomás: Planet of Festivals.

Kidsnews: Sok helyen nyári fesztiválon, strandon is lehet találkozni diákokkal. Ezeket a munkákat is szövetkezeten keresztül lehet elvállalni?

Sz. Róbert: Valószínűleg igen. Minden üzemeltető maga dönti el, hogy miképp oldja meg a nyári munkások kérdését. Nekünk is vannak diákjaink strandon/fürdőben. Ezekhez a pozíciókhoz plusz képzések is szükségesek (pl.: úszómester, csúszdaőr).

Második állomás: Planet of Catering Work

Kidsnews: Mire számítson, aki az idegenforgalom vagy vendéglátás területen vállal munkát? Kell-e valamilyen speciális vizsgálat például?

Sz. Róbert: Igen, a vendéglátás igen közkedvelt terület a diákmunkát vállalók körében. Egészségügyi-kiskönyv mindenképpen szükséges a munkavállaláshoz. Javaslom, hogy időben kezdje el mindenki megcsináltatni, hogy a munkavállalás idejére már rendelkezésre álljon.

Természetesen ebben is tudnak a kollégáink segíteni.

Kidsnews: Sok helyen fagyizókban, kávézókban ki van írva, hogy diákmunkásokat felvesznek. Mire kell figyelni olyankor, ha egy ilyen vendéglátóhelyre mész el dolgozni magadtól, és nem szövetkezeten keresztül?

Sz. Róbert: Legfontosabbat ragadnám ki: Ügyeljünk arra, hogy legyen írásos szerződésünk, hiszen ez garantálja, hogy az elvégzett munkánkért a megfelelő bért fogjuk megkapni. Illetve megemlíteném azt is, hogy nem árt tisztába lennünk, hogy mennyit is dolgozhatunk naponta/hetente.

Kidsnews: Van olyan munka is, ahol mondjuk vidéken szállást is biztosítanak, vagy ezek a munkák mindenképpen csak környékbelinek adnak lehetőséget?

Sz. Róbert: Vannak olyan cégek, akik szállást is biztosítanak. Mondjuk ez még a diákmunkánál még nem annyira elterjedt, így ezek a munkalehetőségek a környékbelieknek, vagy azoknak szól, akik a beutazást megtudják oldani.

Most már elmondhatom, hogy sikerült feltérképeznünk egy új világot: Te is megtalálhatod a legideálisabb munkát számodra. Ha szeretnéd kihasználni a maximális időt a pénzkeresésre, vagy bizonyítani szeretnél, hogy Te is képes vagy jó eredményeket elérni a munkával kapcsolatban, vagy akár csak a szüleidet szeretnéd megnyugtatni, hogy nem vagy lusta, akkor vágj bele!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved