Telstar-19 VANTAGE


kidsnews (127éves) - 3 éve

A kanadai geostacionárius távközlési műhold a SpaceX Falcon-9 rakétájával indult Floridából. Tömege rekordnagyságú a maga kategóriájában. A startot Cape Canaveral 40-es indítóhelyéről július 22-én, magyar idő szerint 7:50-kor hajtották végre. A Falcon-9 rakéta legújabb, Block 5-ös jelzésű változatát használták, a májusi bemutatkozása után most második alkalommal. Az első rakétafokozatot az Atlanti-óceánra küldött úszó platformra hozták vissza.

A Telstar-19 VANTAGE (röviden Telstar-19V) a kanadai Telesat műholdüzemeltető két új távközlési holdjának az egyike, amelyeket idén nyáron a SpaceX rakétáival szeretnének pályára állítani. A másik, a Telstar-18V a jelenleg érvényes menetrend szerint legkorábban augusztus 17-én indulhat, ugyaninnen.

A legalább 15 éves élettartamra tervezett Telstar-19V műhold fantáziarajza. Az űreszköz a kaliforniai Palo Altóban, az SSL (Space Systems/Loral) cégnél épült, az SSL-1300 jelű platformra. (Kép: SSL)

Miután eléri majd végleges pályáját az Egyenlítő fölött 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius körpályán, a Telstar-19V 63° nyugati hosszúság fölött állomásozik majd. (A geostacionárius pályán a műholdak keringési ideje megegyezik a Föld tengely körüli forgási idejével, így a felszínről nézve ezeknek az űreszközöknek nem változik az égi helyzete.) Ugyanebben a pozícióban működik a 2011-ben felbocsátott Telstar-14R is. Az új kanadai üzemeltetésű távközlési hold fedélzetén Ku- és Ka-sávú transzpondereket helyeztek el. Lefedettségi területe Kanada északi vidékeitől Dél-Amerikáig húzódik, felhasználói számára szélessávú adatátvitelt biztosít majd. Ugyancsak kiszolgálja majd az Atlanti-óceán fölött, Amerikai és Európa között repülő utasszállító gépeket, fedélzeti internetes elérést biztosítva.

A képen még tesztelés közben, kinyitott napelemek nélkül látható Telstar-19V igazi óriás, tömege 7075 kg. Ez az eddigi legnagyobb kereskedelmi távközlési műhold, amely pályára került. A korábbi csúcstartó TerreStar-1 2009-ben indult, starttömege nem érte el a 7 tonnát. (Kép: SSL)

A Telstar-19V indítása volt idén a 13. a SpaceX naptárában. Ha minden jól megy, a következőre sem kell sokat várni. A Falcon-9 már három nap múlva újra szolgálatba léphet, igaz, a túlsó partról, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról. Júlus 25-én az Iridium alacsony pályás mobil kommunikációs műholdrendszerének újabb tíz új generációs tagja startolhat. Cape Canaveral legközelebb augusztus elején láthat Falcon-9 indítást, egy indonéz távközlési holddal (Telkom-4).

 Forrás:

urvilag.hu

címkép: NASASpaceFlight.com

2017 Kidsnews | All rights reserved