Több mint 1 000 000 hüllővel, és 365 000 000 őshonos madárral végeznek a macskák Ausztráliában évente


kidsnews (127éves) - 3 éve

Naponta több mint 1000000 őshonos madárral és 2800 hüllővel végeznek a vadonélő invazív fajnak számító macskák az Ausztrál kontinensen. A Biological Conversation című szaklapban megjelent tanulmány szerint az elvadult házi kedvencek óriási mértékű pusztítást végeznek a kontinensen, ezzel járulva hozzá 17 veszélyeztetett madárfaj és 11 kihalással fenyegettet hüllőfaj egyedszám csökkenéséhez.

Az első macskák Ausztráliába két évszázaddal ezelőtt érkeztek a területet benépesítő első telepesekkel, napjainkra pedig már igen jelentős populációval rendelkeznek.

Úgy tűnik, hogy a kormányzati szervek összes erőfeszítése, amely jellemzően az egyedszám drasztikus csökkentésére, illetve a szaporulat szabályozására irányult nem hozott eredményt. A statisztikai adatok szerint Ausztrália vad és házimacska populációja jelenleg valahol 2,1 és 6,3 millió között mozog, attól függően, hogy mekkora mennyiségű zsákmány áll a rendelkezésükre. -mondta el  Sarah Legge, a Queenslandi Egyetem kutatója.

Az Ausztrál Vadvédelmi Felügyelőség nemrégiben egy 9400 hektárnyi, 44 kilométer hosszú elektromos kerítéssel határolt rezervátumot hozott létre, amelyet teljes egészében macskamentesítettek és megkezdődött az őshonos állatfajok újra-betelepítése a területre.

Bár a vadvédelmi projekt úgy tűnik legalább egy szűk területen garantálja az őshonos fajok nyugalmát, abban egyetértenek a szakértők, hogy ezzel egyidejűleg fel kell hívni a gazdák figyelmét a házikedvenceik ivartalanításának fontosságára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Biological Conversation

2017 Kidsnews | All rights reserved