Talán napjainkban már nincs is olyan ember a világban, aki ne ismerné az emberiség egyik legősibb ételének modern változatát, az egykor kizárólag a szegények által fogyasztott, de mára már hatalmas népszerűségnek örvendő pizzát. Ismerd meg a történetét.
Bár a pizzáról legelőszőr Vergilius művében az Aeneis-ben esik szó és már az ókori Egyiptomban és Pompei romjai közt is találtak korabeli pizzakészítésre utaló eszközöket és ábrázolásokat a régészek, a modern pizza feltalálását mégis Raffaele Espositónak egy nápolyi péknek tulajdonítják.
A feltéttel rendelkező, kisütött tésztát kezdetben az utcán árulták és jellemzően a szegények fogyasztottak egészen addig amíg 1889-ben az olasz I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné Nápolyba nem látogatott.
Az éhes királyné a lakomákat megunva kifejezetten kérte, hogy készítsenek neki egy ilyet ezért a korábban említett pék Raffaele Espositó megalkotta az így elsőként kiszállított, olasz nemzeti színekben pompázó mozzarellát, bazsalikomot és paradicsomot tartalmazó, a megrendelőről elnevezett, „Margherita pizzát”.
Később a XIX. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés minden fortélyát az aranykorát élő Amerikába, ahonnan aztán az 1950-es években indult világhódító útjára.
A tökéletes otthoni pizza elkészítéshez: