A fridzsider


kidsnews (127éves) - 3 éve

Borzalmas melegek voltak idén nyáron és egymást érték a hőségriadók. Ha egy-egy hideghullámtól tettek jelentést a meteorológusok azt sem jelentett mást, minthogy aznap mindössze csak 31 fok volt. Ilyenkor persze mindig elhangzik, hogy a kánikulában könnyen kiszáradhat a szervezetünk, ezért ne feledkezzünk meg szervezetünk folyadék-utánpótlásáról. Igazuk is van, hiszen tényleg nagyon jól esik, szinte életmentő ilyenkor a behűtött víz, de azért mindig elgondolkodom, hogyan élte túl az elmúlt évezredeket az emberiség hűtőgép és klíma nélkül.

Az élelmiszerek eltarthatóságának szempontjából ugyanis domináns szerepet játszik az alacsony hőmérsékleten való tárolás és bár meglepő, de ezt az összefüggést elődjeink már az őskorban is felismertek. Akkoriban az elejtett vadat, kézzel ásott vermekben vagy üregekben hóval, jéggel próbálták meg hosszabb ideig eltárolni.

A középkori ember már leleményesebb volt ezért mesterségesen kialakított pincékben és kutakban hűtötte a romlandó élelmet. Ahogy az emberiség fejlődött és gyarapodott egyre nagyobb igény lett az élelmiszerek hűtésére, ezért létrejött egy új foglalkozás a jegesé. Itt persze nem a bérgyilkosra kell gondolni, hanem arra a vállalkozóra, aki ipari méretekben szerezte be, vagy állította elő a jeget aztán pedig feldarabolva házhoz szállította azt az otthoni jégszekrényekbe.

Az első valódi hűtőgépet az akkor még gőzzel üzemelő, ipari méretű “hidegcsináló gépet” az Amerikai Egyesült Államokban John Gorrie építette meg a 19. század közepén, de a maihoz hasonlító, kisebb méretű berendezések csak a 20. század elején jelentek meg.

Az első otthoni használatra szánt, elektromos árammal üzemelő darabot, ahogy akkoriban hívták egy frizsidert egyébként Chicagoban adták el 1913-ban.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

lakbermagazin.hu

hu.wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved