Bach Katával beszélgettünk


Brúnó (18éves) - 3 éve

Bach Kata 2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Marton László és Hegedűs D. Géza osztályában. Azóta a Vígszínház társulati tagja és már több főszerepet is maga mögött tudhat. Az elmúlt évad végén azonban nem láthattuk a színpadon, mivel gyermeket vár (akinek Júlia lesz a neve) és csak Szeptember végén fog visszatérni.

Mivel augusztus hónap témája az oldalon a szexizmus, ezért megkérdeztem tőle azt is, hogy mi a véleménye a #metoo-val kapcsolatban.

Mikor vált biztossá, hogy színésznő leszel?

Amikor felvettek a színművészetire. (nevet) Érdekelt előtte is, drámatagozatos gimibe jártam, de onnan nem tanultam meg, hogy hogyan kell színésznek lenni, csak mindenki beadta a jelentkezését a színműre, és én is beadtam. Elsőre nem is sikerült. Másodszor már tényleg akartam, azt hiszem, hogy ott, pár hónappal a felvételi előtt vált számomra biztossá, hogy ezt szeretném csinálni. Komolyabban is készültem fel a felvételire, mint elsőre.

Mit csináltál abban az egy évben, amikor nem vettek fel?

Nagyon sok mindent. Dolgoztam, gyerekekre vigyáztam, hogy legyen saját pénzem Tettem még egy nyelvvizsgát, meg csináltam még egy emeltszintűt, asszem törit. Elsőre nem jelöltem meg mást, csak a színműt, másodszorra nem akartam ugyanazt a hibát elkövetni. Igyekeztem még pontszámot gyűjteni, a pszichológia érdekelt, és tudtam, hogy ott magas a ponthatár, fel is vettek volna, ha nem vesznek fel a színműre.

Fotó: Dömölky Dániel

Mi tudott még motiválni miután nem vettek föl?

Visszajártam a gimibe, volt egy fizikaiszínház jellegű tánccsoport, nagyrészt végzett diákokból. A sokminden közül, amit csináltam, rájöttem, hogy igazából táncórák a legizgalmasabbak a hétből, azt várom, az köt le legjobban, ott repül leggyorsabban az idő. Olvasni mindig is szerettem, szerettem az irodalmat, szerettem beleélni magam a történetekbe, néha azt gondoltam, hogy író leszek, de örökmozgó voltam gyerekkoromtól, táncolni is imádtam, érdekelt a pszichológia, de éreztem, hogy valami kreatívabb, elvontabb önkifejezésre vágyom, ezek a vágyak, szerelmek valahogy egyértelműen összefolytak a színházcsinálásban.

Mi lenne az álomszereped?

Nagyon szeretnék játszani majd Ibseneket. Játszottam pár alkalommal az egyetemen egy Brand című előadásban – ez a dráma nem egy nagyon ismert Ibsentől- egy Ágnes nevű szerepet, ami nekem nagyon tetszett, zsigerből értettem azt a nőt. De szívesen játszanék Csehovokat is, mert azokat nagyon szoktam unni nézőként, és nem hiszem el, hogy csak úgy lehet játszani, szívesen megpróbálnám izgalmassá tenni azokat a szerepeket, hogy ne csak síróverseny legyen belőle. Lorca nyelvezetét imádom, költészet, és ettől megemelkedik az egész, pedig a történetei igazából szappanopera jellegűek. Szeretem azokat a drámákat, ahol versben beszélnek a szereplők, mert fenntartja a figyelmét a nézőnek és a színésznek is.

Fotó: Dömölky Dániel

Nem szokott baj lenni a szövegekkel egy nyári szünet után?

De, amiből évad közben is keveset játszunk, ott van, hogy újra kell tanulnom, ha valamiből sokat játszom, az jobban beül. Ebben mindenki más, én észrevettem magamon, hogy azokat a darabokat, amiket eltemetünk –így szokták hívni a színházban, ha már nem játsszuk többször- például szinte teljesen elfelejtem. Egyébként a „nyári szünet” után 1-2 hétig azt érzem, hogy inkább elmegyek valahova pultozni, keresek valami munkát, mert mindent elfelejtettem, aztán hamar visszazökkenek.

Ki az, akinek adsz a véleményére?

Azoknak számít a véleménye, akikkel valaha együtt dolgoztam. Igyekszem odafigyelni a kollégákra próbák alatt, és előadáson is. Meghallgatni a véleményüket. Aztán jön a családom, mert ők teljesen más szemszögből nézik az egészet, mivel ők ismernek a legjobban. Ez is tanulságos tud lenni. De alapból elég kritikus vagyok magammal, sokszor az is elég.

Fotó: Dömölky Dániel

Mi a véleményed a #metoo kampányról?

Szerintem fontos, hogy bizonyos emberekről kimondják, hogy nem teljesen oké, amit csinálnak, vagy ahogy csinálják. Nyilván ismert emberekkel lehetett jól példát statuálni, de ez nem csak ezekben körökben létezik. Ez talán visszatart majd egy főnököt vagy egy tanárt is attól, hogy visszaéljen a hatalmával. Szerintem a legtöbb áldozat naivan sétál bele ezekbe a helyzetekbe, így nem árt beszélni róla, pusztán azért, hogy tudjuk, ilyen létezik. És nem csak a szexről szól, hanem egymás tiszteletéről, hogy tisztellek, mint embert, és nem alázlak meg.

Fogsz szerepelni az új bemutatókban?

Januártól próbálom majd a Baal című darabot, ami a Pesti színházban lesz, Wunderlich József lesz benne Baal, a főszereplő. Horváth Csaba rendezi majd az előadást, aki egyébként a Pál utcai fiúk koreográfusa volt, én abban az előadásban a koreográfiákat szeretem a legjobban, nekem semmi nem lenne a Pál utcai táncok, a már-már akrobatikus elemek nélkül.  A Baal is valószínűleg egy táncosabb előadás lesz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved