Fiatalkori bankszámlanyitás


D.Barbara (20éves) - 3 éve

Bizonyára sokan gondoltunk már arra, hogy milyen jó lenne egy saját bankkártya, hiszen akkor mi is „nagyok” leszünk, és részben függetlenné válunk pénzügyileg szüleinktől is. Ebben a cikkben sorra vesszük a fiatalkori bankszámlanyitással kapcsolatban gyakran felmerülő kérdéseket.

Hány éves kortól lehet saját bankszámlám?

Magyarországon minden bank maga döntheti el, hogy hány éves kortól nyithat valaki bankszámlát náluk.

Például a Sberbanknál már 0 évesen is megvan erre a lehetőségünk, vagyis szüleinknek, hiszen 18 éves korunkig pénzügyeink intézéseibe szüleinknek is van beleszólási joga. Az ő engedélyük kell – többek között – magához a számla megnyitásához. A K&H Banknál 6, míg az OTP Banknál 7 éves korunktól van lehetőségünk bankszámlanyitásra.

A legtöbb bankban 14 éves kortól (büntetőjogi felelősségünk kezdetétől) megnő a választható kártyák köre, és a kártyánkhoz tartozó limitek és szolgáltatások is jelentősen kibővülnek.

Miért éri meg fiatalon bankszámlát nyitni?

A bankszámlanyitással általános esetben 14 éves korig megéri várni, hiszen előtte nem nagyon veszik hasznát a gyerekek, és csak a szülők költségeit terheli vele a bank. A bankkártyának számos előnye van a kényelmi szempontoktól egészen a gazdaságosságig. Ha rendelkezünk bankkártyával, akkor akár otthonról is könnyedén elintézhetjük vásárlásainkat, befizetéseinket.

Diákként szükségünk lesz rá különböző ösztöndíjak elnyerése esetén, illetve nem jön rosszul munkavállaláskor sem.

A bankok különböző kedvezményeket biztosítanak a fiatalkorú, illetve fiatal felnőtt ügyfeleiknek a bankszámlánk kapcsán felmerülő banki költségekkel kapcsolatban, illetve bizonyos pénzintézetek bankkártyáival egyes boltokban is kedvezményekhez juthatunk.

Számunkra ez egyértelműen előnyös, de miért éri meg ez a bankoknak? A válasz egyszerű: a gyerekek a választott bankoknál fogják nagy eséllyel intézni pénzügyeiket felnőttként is.

Milyen költségekkel számolhatunk egy bankszámlánál?

A bankszámlák kapcsán rengeteg költség felmerülhet, és összegük bankintézményenként változik. A bankkártyákhoz a legtöbb esetben tartozik egy éves költség, amely fiatal korban a legtöbb baknál nagyon alacsony vagy teljesen ingyenes. Emellett felmerülhetnek költségek a különböző igényelt extra szolgáltatások (pl.: utalás, SMS értesítés stb.) kapcsán is. Például az OTP Bank által kínált Junior számlacsomagban a bankkártya kibocsátási díja is és az éves költsége is 0 ft 24 éves korig.

Kivel oszthatom meg bankkártyám adatait?

Senkivel! Nagyon fontos tudni, hogy nemcsak a PIN-kódot nem szabad senkinek elmondanod, hanem a bankkártyán szereplő adatokat (kártyabirtokos neve, kártyaszám, lejárati dátum, kibocsátó bank neve, bankkártya típusa, CVC2 illetve CVV2 kód) sem, hiszen ezek segítségével bárki vásárolhat az interneten a kártyádon lévő pénzből.

A bankod sem fog soha felhívni és ilyen adatokat kérni tőled, ezt csalók szokták tenni egy bank nevében, és így rengeteg tudatlan embert átverni.

Ha elhagyod a bankkártyádat, akkor azonnal hívd fel a bankod és tiltasd le a kártyád!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved