Frida az őszintén lenyűgöző, avagy lenyűgözően őszinte művek alkotója


Lemonade (17éves) - 3 éve

Én régen gyakran gondoltam azt, hogy én vagyok a világ legfurcsább embere, de aztán arra gondoltam, hogy sok ilyen ember van a világon, lennie kell még olyannak, mint amilyen én vagyok, aki ugyanúgy, ahogy én is, bizarrnak és sérültnek érzi magát. Elképzelem őt, és elképzelem, hogy ott a távolban neki is gondolnia kell rám. Jól van, remélem, ha te ott most olvasod ezt, tudd meg, hogy igen, igaz: én itt vagyok, ugyanolyan furcsa vagyok, mint te.”- Frida Kahlo

Az előbbi gondolatok Frida Kahlotól, a 20. század egyik legmeghatározóbb női művészétől származnak. Idén négy hónapra (2018. július 07. – 2018. november 04.) a Magyar Nemzeti Galéria egy időszakos kiállítás keretein belül mutatja be kb. 30 grafikáját, illetve festményét.

Volt szerencsém anyukámmal ellátogatni erre a tárlatra és élőben is megnézni az őszintén lenyűgöző, avagy lenyűgözően őszinte műveket (ugyanis Frida kendőzetlenül mesél például testi fájdalmakról, vetélésről alkotásain keresztül). A kiállítás a feljebb olvasható idézettel indul, ami szerintem remekül tükrözi a hozzáállását az élethez és főleg önmagához. Az első helyiségben az élettörténetét olvashatjuk egy időszalagon, amely ezzel párhuzamosan a Mexikót érintő 20. századi fontos eseményeket is összefoglalja. Ez szerintem nagyban megkönnyíti a dolgok megértését.

A kiállítótermek színei hol drámaiak, hol élénkek, így nagyon jól illeszkednek a képek hangulatához. A festmények nagy része önarckép, erre Frida igen egyszerű magyarázatot adott: „Azért festem magamat, mert oly gyakran vagyok egyedül, s magamat ismerem a legjobban” (életében rengeteget küzdött a magánnyal, például a kórházban töltött hosszú idő alatt). Az utolsó szobában olyan, főleg női alkotók művei találhatók, akiket a 20. század fejlődő feminizmusának vezéralakjaként inspirált. Hihetetlen, hogy milyen nagy hatással volt a művésztársadalomra ez a szenvedélyesés elhivatott nő, aki egyedi, sokak szerint szürrealista stílusával beírta magát a történelembe.

Frida Kahlo 1907-ben született Mexikóban. Hatéves korában járványos gyermekbénulás következtében deformálódott a jobb lába, melyet később hosszú szoknyákkal takart el. Miután elvégezte alapfokú tanulmányait, édesapja – aki őt tartotta a legtehetségesebb gyermekének –, beíratta az ország egyik legjobb középfokú intézményébe. Itt Frida amellett, hogy megkezdte orvosi tanulmányait, megismerte első szerelmét, Alejandro Gómez Arias-t.

1925. szeptember 17. súlyos balesetet szenvedett, amikor a busz, amin utazott egy villamossal ütközött. A balesetkor Arias is vele volt, de ő kisebb sérülésekkel megúszta, amíg Frida gerince több helyen eltört és ez végzetesen befolyásolta a további életét. A kórházban töltött hosszú idő alatt fedezte fel a festés szépségeit. Édesanyja egy speciális festőállványt készített neki aminek a segítségével fekve, egy tükörben nézve magát, alkothatta meg önarcképeit. A festészet segítette át élete mélypontjain.

1928-ban Frida Kahlo csatlakozott egy művészeti csoporthoz, itt ismerkedett meg Diego Riveraval. A nála huszonegy évvel idősebb, első ránézésre nem túl vonzó (nekem sokadszorra sem, de hát ízlések és pofonok) férfi – akiért ennek ellenére megőrültek a nők – 1929-ben feleségül vette. „Két súlyos balesetet szenvedtem életemben. Az egyik a busz, ami összetörte a testem, a másik Diego.” – mondta a művésznő a kapcsolatukról, amit leginkább viharosként jellemeznék. Diego, bár nagyon szerette őt, többször hűtlen volt hozzá. Frida számára szörnyű megrázkódtatás volt az is, hogy törött medence csontja miatt többször is elvetélt.

Szenvedélyes nőként később sok szerelmi viszonyba keveredett. Szeretői közül kiemelkedett Nickolas (azaz Miklós) Muray, a magyar származású portréfotós, akihez olyan erős érzelmek fűzték, hogy magyar nyelvű levelet is írt a férfinak. Frida karrierje felfelé ívelt, amikor első latin amerikai festőként a Luvre megvette az egyik képét. Ekkor tudott igazán kilépni a híres mexikói festő, Diego árnyékából.

1954. július 13. tüdőgyulladásban elhunyt. Életét főként két dolog, a szenvedés és a szenvedély határozta meg. Itt is idézném saját szavait:

„Remélem, hogy boldog a távozás, és remélem, hogy soha nem térek vissza.”

 

Frida a lehető legkülönbözőbb területeken ihleteti meg még ma is az embereket munkásságával, íme néhány érdekes példa:

1,

Snapchat

Március 8-án a Snapchat nőnap alkalmából három lenyűgöző nő (Frida Kahlo, Marie Curie, Rosa Parks) tiszteletére készített filtereket, amelyek egyikének segítségével egy kép erejéig bárki Fridává válhatott. Kim Kardashian (híres amerikai közszereplő) is pózolt ebben a filterben.

2,

Coco

A Coco című rajzfilmben is megjelent a művésznő, akivel Migel, a főszereplő kisfiú a Holtak birodalmában találkozott.

3,

Frida Kahlo Barbie

A Barbie babákat készítő játékgyár nemrégiben az „Inspiring women” kollekciójának keretein belül rukkolt elő a Frida Kahlo Barbie-val. Véleményem szerint nem igazán sikerült megragadniuk a művész lényegét, hiába volt az a kampány célja, hogy bemutassa a hagyományostól eltérő szépséget történelmünk nagy női alakjainak segítségével. Nem sikerült elszakadniuk a Barbie által képviselt „tökéletességtől”.

 

Mint az ikrek, nemde?

Ha sikerült felkeltenem az érdeklődésed mindenképp látogass el erre a remek és elgondolkodtató kiállításra!

„Merj élni, meghalni bárki tud!”­-Frida Kahlo

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 2017 Kidsnews | All rights reserved