A gendertéma és a szexizmus volt az augusztusi hónap témája


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ebben a hónapban a szexizmus volt a témánk, kidsnews.hu tizenéves szerkesztői sok aspektusból közelítettek a szexizmushoz kapcsolódó kérdésekhez. Azt talán sikerült már tisztáznunk, hogy szexizmus és feminizmus semmiképpen nem harc a föld hímnemű lakosai ellen. De az élet számtalan területén találkozunk vele. Ami kevésbé egyértelmű, hogy hol vannak a határok, amikor a tradicionális nemi szerepek, amik akár inspirálók is lehetnek, átcsapnak hátrányos megkülönböztetésbe. Sőt talán az sem egyértelmű, hogy a szexizmus feltétlenül csak a nők hátrányos megkülönböztetést jelenti-e. Mielőtt felhördül valaki, gondoljunk csak bizony a szórakozóhelyeken a hölgyeknek számtalan esetben díjmentes a belépés, míg az erősebb nemnek bizony borsos belépőket kell fizetni.

Szóval a szexizmus még ma is átszövi a mindennapjainkat. A kérdés az, hogy mit is kellene tenni ellene anélkül, hogy elvesztenénk értékeket a társadalmi viselkedései formáinkból. Ahhoz, hogy a témához érdemben hozzátudjunk szólni jó lenne az alapfogalmakkal tisztába kerülni, mint például a gender, ami egy társadalom- és politikatudományi fogalom, amit talán a társadalmi nemi szerepnek mondanék, ha muszáj lenne körbeírnom. Fontos, hogy ennek a fogalomnak a használatakor nem a biológia nemre értjük, hanem azokra a társadalmi szerepekre, amik alapján a körülöttünk élők kezelnek bennünket nőként, vagy férfiként. Ezek a sztereotípiák, amik alapján próbáljuk meghatározni az adott nemi szerepet mi magunk is és a környezetünkben élők is.

Mielőtt tovább olvasod cikkünket, próbáld meg körbeírni a nőiességet és a férfiasságot emberi tulajdonságokkal

Miközben megpróbáltad magadban, vagy barátaiddal definiálni a két szerepet biztos – akaratlanul is – merültek fel benned az olyan tulajdonságok a férfiasságnál mint az erő, a hatalom, határozottság, míg az ellenkező nem esetében a lágyság, a finomság, vagy épp a visszafogottság.

De általános tévhit az is, hogy a nők esetéében a külső megjelenésükkel való foglalkozás a fontos, míg az erősebbik nemnél ez nem dominálhat, biztosan te magad is hosszan tudnád folytatni a sort a párok korkülönbségének elfogadásáról, vagy éppen a párválasztás nehézségeinél, ahol szinte „elvárás”, hogy a nő gyengébb képességű legyen partnerénél, és a férfiak túlnyomó többsége ma is fontosnak gondolja, hogy legyen néhány szempont, ami alapján ő jobb képességű mint a társa.

Ha a fentieket végig gondolod és ezzel a szemmel nézel végig az utcán, akkor te is számtalan példát fogsz találni arra, hogy a szexizmus (nemi alapú megkülönböztetés, előítélet) még mindig milyen mélyen beivódott a társadalmunkba. Nézd meg, mit üzennek a reklámozók a plakátokon, vagy az instán. Menj be egy szerszámkereskedésbe lányként, vagy egy manikűröshöz fiúként.

Itt érdemes tisztázni, hogy a diszkrimináció nem csak abból áll, hogy ugyanazért a képességért, vagy teljesítményért kevesebb elismerés vagy lehetőség jár, hanem hogy az akár teljesen azonos viselkedés, vagy cselekvés nők és férfiak részéről teljesen más következményt vonhat maga után, és ez a valós probléma.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 2017 Kidsnews | All rights reserved