Hogyan lett Risztov Éva olimpiai bajnok?


Gréti (16éves) - 3 éve

Egy napfényes délután Risztov Évával készítettem interjút, aki legnagyobb sikerei között tartja számon amikor 2012-ben a londoni nyári olimpián aranyérmet nyert. Az egykori úszócsillag a beszélgetés során mesélt az életéről, a szüleiről és gyermekkoráról is. Évivel egy étterem árnyékos teraszán üldögéltünk, miközben mind a ketten az italunkat szürcsöltük. Az olimpikon a kezdetektől fogva nagyon kedves és közvetlen volt.

Kidsnews.hu Gréti : Azt lehet rólad hallani, hogy jelenleg sportmenedzseléssel foglalkozol. Mi mindent csinálsz még?

Risztov Éva: Igen jelenleg egy két sportolót segítek, mellette az Olimpiai Bajnokok Testületének elnöke lettem az úszósportban. De azért vannak kisebb-nagyobb terveim is. A pályafutásomból adódóan sok mindent kihagytam gyerekként és azt sajnos már nem tudom újra élni. A lehetőségeket keresve élem meg azt, hogy mit is kezdhet magával egy olimpiai bajnok úgy, hogy értéket teremtsen, ne vesszen el az, amit elértem. Jelenleg az az elsődleges célom, hogy átvigyem a civil életbe azt a rengeteg mindent, amit megtanultam a sportból. Mert ha ezzel a mentalitással tovább viszed az életed, akkor csak nagy dolgokban lehet gondolkodni.

Gyerekkorodban bizonyára sok áldozatot kellett hoznod, ezt mai fejjel hogyan látod, megérte?

Szerintem, ez a kérdés egy olimpiai bajnokkal szemben azért nem állja meg a helyét, mert az az egy arany mindent kárpótol! Persze csak akkor, ha tudod értékelni azt, hogy mit értél el, hogy ez mekkora dolog. Valamiben a legjobbnak lenni az egész világon, az felbecsülhetetlen érték. Mert ilyen lehetőség a civil szakmákban ritkán adódik. Amikor csak pár perced van, hogy a legjobb legyél, – az én esetemben két óra volt – és ezzel megváltoztasd az életed az óriási nyomás, de egyben csodálatos és leírhatatlan érzés!

Az hogy úszó legyél mennyire a te döntésed volt gyerekként?

Egyedül csak az én döntésem volt. Édesanyám nagyon támogatott benne, de egyszer sem kényszerített, hogy ússzak, hanem elkapott mikor hátradőltem. Ezzel azt hiszem elárultam, hogy neki sem volt egyszerű látnia a gyerekét a verseny végén, hogy csalódott, mert nem érte el azt az eredményt, amit szeretett volna. Édesanyámnak összesen három nagyon boldog pillanata volt a pályafutásom alatt: az első amikor tizenkilenc évesen abbahagytam az úszást, a második amikor megnyertem az aranyat, és a harmadik amikor végleg abbahagytam. (nevet)

Ha lenne gyereked, engednéd, hogy élsportoló legyen?

Csak ha ő akarná. Rengeteg csapattársamon láttam azt, hogy sokkal több volt a szülői ráhatás, miközben nekem meg nem hogy sokkal kevesebb, hanem sosem volt.

Te hogy látod, más eredményeket tud elérni az, aki saját maga szeretne versenyezni, mint akire ráerőltetik?

Szerintem ez olyan, mint az iskolában. Minden gyereken látszik, ha szereti a matekot, a fizikát, vagy bármelyik másik tantárgyat, de ha egy kémia szakosra ráerőltetjük, hogy jogász legyen – mert a szülei is azok – miközben esetleg a gyerekben egy Einstein veszett el, akkor az úgy egy sérült gyerek lesz…

Azután a sok ezüst után mi inspirált, hogy tovább folytasd és aranyat nyerj?

A rengeteg ezüst után befejeztem a pályafutásomat tizenkilenc évesen, és az azt követő négy év pihenésnek köszönhetem, hogy megtudtam nyerni az olimpiai aranyat.

Miután megnyerted az aranyat miért hagytad abba az úszást?

Mert nem volt szükségem még egy ezüstre. Ha az életemről lemondtam azért, hogy ezt az aranyat megnyerjem, akkor erről most miért kellene lemondanom?!

Amikor a sportolásban már nyakig benne voltál, gondoltál arra, hogy mi lesz ezután?

A sport mindenre megtanít csak egy valamire nem: az életre. Így amikor tizenkilenc évesen abbahagytam az úszást és kiléptem a nagyvilágba, néztem, hogy mi van itt. Van az uszodán kívül is élet?

Húsz éve te voltál Risztov Éva, aki küzd a medencében, most meg te vagy Risztov Éva az olimpiai bajnok. Mennyire változtatta meg a hétköznapi életedet ez a tény?

Ha felhívom bármelyik központi számot, vagy bemegyek egy benzinkútra ahol felismernek, akkor ha tudod magadat a helyén kezelni, ennek is lehet értéke. Mert ha úgy állsz hozzá, hogy „ki ha nem én”, akkor az egész nem ér semmit. Persze teszek azért, hogy ne felejtsenek el, de persze enélkül is ismernek.

És benned mi változott meg azzal, hogy megnyerted az aranyérmet?

Az, hogy rájöttem: tényleg képes az ember bármire! Én mindig ezen gondolkodom, hogy miét ne lehetne egy gyári munkásból cégvezető? És ha valaki könyvet akar írni, akkor miért ne írhatna? Mert az ember számára a legkönnyebb: a kifogás! Ő a legjobb barátunk. Mert az a legegyszerűbb út, ha már rögtön az elején a kifogásokba menekülünk.

A legtöbb olimpiai bajnok, aki megnyeri az aranyat hátradől. De te, ehelyett kerestél magadnak egy újabb kihívást.

Egyrészt, kénytelen vagyok dolgozni, mert ha nem dolgozik az ember, egy idő után éhen hal. Másrészt, elmúlik az élet, elfelejtenek, megkeseredsz és vége. Ahogy csak tudod, ki kell használni a lehetőségeket.

 

Mi a siker számodra?

Ha kitűzök célokat és elérem! Legtöbbször olyan dolgokat tervezek, amiért meg kell küzdeni. Például, kinéztem egy kocsit, amit meg szeretnék venni. Akár már most is meg tudnám venni, de az a célom, hogy az új keresetem által vásárolhassam meg. Így nem a múltam által keresett javakból szerezem meg, és így nem a múltam lesz. Hanem majd a jövőm. Na, ez egy cél! Úgyhogy most ez az új út, amin végig kell mennem, hogy elérjem azt, amit szeretnék.

Igaz hogy Éva már abbahagyta az úszást, de ugyan úgy küzd a céljai eléréséért a szárazföldön, mint ahogy a vízben tette! Számomra ez egy érdekes élmény volt, és nagyon örülök, hogy Évivel készíthettem el életem első interjúját!J Sokat tanultam belőle, mind az interjú készítéséről, mind abból, amit Évi elmesélt. Példaértékű lehet minden fiatalnak!

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 

 2017 Kidsnews | All rights reserved