Kőhegyi Menedékház – a nyugalom szigete Szentendre és Pomáz között


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

Kirándulni támadt kedved? A Kőhegyi Menedékház kitűnő úticél ha barátokkal, családdal vagy ha akár egyedül vágysz egy sétára a természetben. Odafent hideg háziszörpök és -sörök, finom palacsinta és eredeti Kőhegyi kolbászleves várja a lelkes kirándulókat minden héten szerdától vasárnapig! Továbbá van lehetőséged megszállni is, a házban 24-en férnek el éjszakára.

sdr

A Menedékházat két irányból is megközelítheted: indulhatsz Szentendre felől, egy szélesebb, kitaposottabb útvonalon (kb. 20-30 perc kényelmes séta gyerek nélkül), ezt a könnyebb terepre vágyóknak ajánlanám, illetve választhatod a Pomáz felől induló, kissé kacskaringósabb, kalandozósabb ösvényt, és közben megállhatsz szusszanni egyet a János-forrásnál (ez az útvonal Szentendreihez képest plusz 15-20 perc maximum). Ha esős idő volt, a pomázi utat néhol járhatatlanná teheti a sár, de egy szárazabb, tisztább napon nincs gyönyörűbb az ösvényt körülölelő friss természetnél. Nem ritkán lovakkal is szoktak mindkét irányból feljönni.  Autóval semmiképpen ne induljatok neki, mert nem szabad. Ez a hely gyalogos célpont, ezért is sikerült megőrizni a nyugalom szigetének.

A Kőhegyi Menedékház (más néven Czibulka János Menedékház) 1933-ban épült Balázs Gyula építész tervei szerint. Nevét  a ház építését kezdeményező szervezet, a Magyar Természetjáró Egyesület Szentendrei Osztálya egykori vezetője után kapta. Azóta többször felújították, megtoldották egy plusz emelettel, építettek mellé egy szolgálati lakást, a legújabban pedig egy istállónak szánt pavilon is épült.

A ház körül régebben voltak nejlonzacskó-evő kecskék, akik előszeretettel ettek meg mindent, amire a turisták nem vigyáztak, és volt egy szamár, Baltazár, aki minden reggel szolgáltatta az egymilliódecibeles ébresztőt a nyugalomra vágyó turisták és a személyzet számára. Aztán Baltazár vezetésével az egész bagázs leszökött Pomáz felé, azóta sem tudunk róluk semmit. Mára felfrissült a kecske- és birka állomány, lettek újak, akikkel lehet haverkodni:)

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 

 2017 Kidsnews | All rights reserved