Komposztálj az életért!


T.Thomas (20éves) - 3 éve

Hamarosan itt az ősz, ami mint tudjuk számos zöldhulladékkal jár, beszélhetünk itt a metszéssel keletkezett maradványokról, vagy a lehulló falevelekről, és igazából bármiről, ami a természettel kapcsolatos. Általában az emberek ezeket a „hulladékokat” elszállítatják vagy elégetik, viszont van jobb, környezetbarátabb megoldása is, amit egyszerűen komposztálásnak hívunk. Valószínűleg sokan hallottak már a komposztálási folyamatról, de vagy félnek belevágni, vagy nincs hozzá elég ismeretük.

Először is a komposztálás egy olyan természetes folyamat, amely során az adott zöld, vagy barna (száraz növényi részek)  hulladékból újra tápanyagban gazdag humuszt csinálunk. A humusz felelős azért, hogy a kertben milyen intenzitással teremnek meg a gyümölcsök, zöldségek, ez a kis anyag tartalmaz minden szükséges „eledelt”, amire egy növénynek szüksége lehet. Nem kell megijedni, nem kell csinálnunk semmi eget rengetőt, pusztán annyi a dolgunk, hogy a hulladékot egy szép kis csomóba rakjuk és a lebomlás folyamata elvégzi szépen lassan a munkát.

Keresnünk kell a komposztnak egy árnyékosabb helyet a kertben, ahol nem éri nagyon sokáig a nap, de nincs is egész nap árnyékban, ha ez a hely megvan, akkor egy tárolót kell alkalmaznunk, lehet ez akár házilag elkészített is amit fából, kőből vagy téglából is megcsinálhatunk, vagy akár előre legyártott tárolóedény. Miután ez is megvan jöhetnek a komposztálásra alkalmas anyagok. Fontos megjegyezni, hogy a faágakat és egyebeket aprítsuk össze, ugyanis minél nagyobb felületen érintkezik az agyag a levegővel annál gyorsabban megy végbe a biológiai oxidáció.

komposztálás, zöld,hulladék,

Ezek az anyagok lehetnek a már említett faágak, száraz vagy zöld falevelek (diófa, vadgesztenyefa kivételével), évelő virágok száraz szára, kiszedett zöldségek levele, lombos fák fűrészpora és más egyéb hasznos természetes anyagok.

Nos, ki kell térnünk a háztartási szerves hulladékokra is, ugyanis ezeket is lehetőség szerint bele tehetünk a komposztedénybe. Ezek között lehet majdnem minden, amit a háztartásban használunk, kivéve hústermékek, ugyanis ezek rothadása komplikált, valamint a rágcsálók és legyek szaporodását is megnöveli a tároló környékén.

Lehetőségünk szerint néha forgassuk át a rétegeket az egyenletes lebomlásához, és garantáljuk a kellő szellőzést. Abban az esetben, ha komposztunk állaga száraz locsoljuk meg. A túlnedvesedésre figyeljünk fokozottan. A rossz technika következménye egy rossz állagú és szagú komposzt, azaz a rothadás, ami megint csak nem jó.

A komposzt elkészülése függ a felhasznált anyagoktól, de átlagban olyan 5-6 hónap, néha lehet 1 év is. Ha elkészült akkor a humuszt a termőföldre 1 cm vastagon szórjuk és óvatosan dolgozzuk be ezzel egy időben.

Jó komposztálást minden bátor természetbarátnak!

 

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved