Megbetegíthet a LED világítás?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Folyamatosan cseréljük le a korábbi izzókat az energiatakarékos fényemittáló diódákra, vagyis LED-világításra. A technológia már nem csak a képernyőkben, mobiltelefonokban, otthoni vagy gépjármű világítástechnikai termékekben, hanem már az utcán, közvilágításként is egyre inkább jelen van.

De amíg a sikerét látva fejlesztők és energetikai szakemberek pezsgőt bontanak, addig a pszichológusok és az orvosok elkezdték kongatni a vészharangokat. Az idei év elején megjelent egy tanulmány, amely komoly aggodalmakat fogalmazott meg a LED-világítás lehetséges hatásai vonatkozásában, különös tekintettel a mentális betegségek kialakulásának veszélyeire.

A probléma a LED-ek által kibocsátott kék színnel van, amely megzavarja az emberi szervezet biológiai óráját közvetlenül befolyásolva az alvást és az életminőséget, fokozva a mentális betegségek kialakulásának veszélyét. Nem véletlen tehát, hogy egyre nagyobb a piaca az ezt szűrni képes szemüvegek, vagy a beállításokban a kék fényt kikapcsolni képes okoseszközöknek.

A legnagyobb veszélyforrás a kutatók szerint egyébként a mindenhol ott lévő mobiltelefonok által kibocsájtott fényszennyezés, miközben az ember egyre érzékenyebbé válik erre. Mivel a gyermekeket és a serdülőket vizsgáló kutatások már korábban is világos és következetes összefüggést mutatnak ki az alvászavarok és a digitális eszközhasználat gyakorisága között lefekvés előtt 30 perccel már egyáltalán nem ajánlott ezeknek a használata.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

www.bbcearth.com

2017 Kidsnews | All rights reserved