Meglátogattuk Nyíregyházán a magyarországi LEGO gyárat. Nézd meg te is videóbeszámolónkat.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Tudtad, hogy a LEGO név a „leg godt” dán szavakból jött létre, ami annyit tesz, hogy „játssz jól”? A világ harmadik legnagyobb játékgyártója a mai napig az alapító család vezetése alatt működik, napjainkban az játék kitalálójának unokája vezeti a céget. Nemrég meglátogattuk Nyíregyházán a magyarországi LEGO gyárat. A kockák készítésének egész folyamatáról kaphattunk így teljes képet. Megtudtam, miképpen jönnek létre az építőelemek, sőt, még az elemeket gyártó gépekről is megtudtam egyet s mást.

Nagyon jól telt a napom, ugyanis még a gyárlátogatás kezdete előtt is kaptunk innivalót, felkészüléshez egy szobát, illetve egy kis gyorstalpalót magáról a gyárról, és arról, hogy merre fogunk a nap folyamán megfordulni.

A világon összesen öt LEGO gyárban gyártják a méltán népszerű építőkockákat, amelyek a mai napig használt formájukat 1958-ban nyerték el. Engem már régóta érdekelt, hogyan működik a gyártási folyamat, főleg a legózással töltött gyerekkorom okán. Régi vágyam teljesedett be tehát, amikor elindultunk a különböző részlegek között.

 

A terület hatalmas mérete ellenére igencsak gyors volt a szárnyak közötti közlekedés, ami jól mutatja, hogy a gyár minden tevékenysége és folyamata a legapróbb részletekig ki van dolgozva. A videós beszámolónkban ti is megismerkedhettek az üzem főbb részeivel. Számomra a legérdekesebb részleg maga a kockakészítő (fröccsöntés) volt, ahol méretes gépek sorra gyártottak különböző építőelemeket. Mindegyik gépbe be lehetett látni, így végig tudtuk követni a granulátum betöltésétől, az anyag nyomásán és hűtésén át a kiadásig a folyamatot, ami komolyan perspektívába helyezte a gyerekkori építkezéseket.

A gyár nagyon dolgozóbarát, ez a videóban is elhangzik. Egy dolog, ami nem került felvételre – az idő korlátozása miatt –, de én igen érdekesnek találom, az a dolgozói ötletek rendszere. Ez annyit tesz, hogyha van egy, a gyártáshoz vagy a gyárbeli élethez kapcsolódó ötleted, azt fel tudod terjeszteni egy előre kiépített rendszeren keresztül, és hogyha az ötlet elég jónak találtatik, akkor beépül a gyári életbe sőt, plusz juttatások is járnak a jó ötletekért.

Megemlítendő még a LEGO Education oktatási programja is. A cég hisz abban, hogy nem az a legjobb motiváció, hogy kész kell lenni a beadandóval különben rossz lesz a jegy, vagy hogy a dolgozatok eredménye a legfontosabb dolog. Inkább olyan eszközökkel ruháznának fel különböző iskolákat, amelyek segítenek a tanulás folyamatát vonzóvá és befogadhatóvá tenni. Erről is meséltek nekünk valamennyit a gyárban, bár magukkal az erre használt készletekkel nem sikerült találkoznom.

Szóval remek hely a LEGO gyár. Örültem, hogy elmehettem és egy kicsit megismerhettem a készítési folyamatot. Nézd meg te is videóbeszámolónkat, és ha esetleg neked is kedved lenne ellátogatni, megteheted, azonban érdemes számolni az egyébként közel két éves várólistával.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved