Milyen illat illik hozzám?!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Előző cikkeinkben olvashattatok már az ember természetes kipárolgásáról és ennek szerepéről, illetve az is tisztáztuk már, hogy milyen megnevezés milyen koncentrációban tartalmaz illatanyagot és milyen alkalomra hogyan érdemes választani.

Így utoljára a legnehezebb kérdés maradt, hogyan válassz olyan illatot, amit magádénak érzel. Első lépésként érdemes egy gyorstalpaló nyelvlecke, hogy ne legyenek nyelvi nehézségeid a parfümériában. A parfümériában általában több típusba sorolják az illatokat.

Virágosok, ez a megnevezés önmagért beszél, ide tartoznak a virágillatok, mint a levendula vagy a rózsa illata, de számtalan virág amit ide lehetne sorolni, ha ez a illatirány ami számodra vonzó nyugodtan jegyezd meg a virágot ami számodra szimpatikus és mond el az eladónak, hogy olyan jellegű illatot keresel.

A 2. Citrusok. Szerintem itt sem lehet nagyot tévedni ebben a családban találsz olyan illatokat mint a citrom vagy a grapefruit, vagyis a citrus félék csoportjába tartozó növények illatát.

3. nagy csoport a Fás jegyek, Érezted már a szantálfa semmivel sem összehasonlítható illatát vagy a cédrusfaét? Amikor fás jegyekről beszélnek akkor ilyen és ezekhez hasonló illatokról beszélnek.  Következzen a fűszeres keleti stílus. Ezek az illatok ahhoz hasonlóak mint amikor anyukád beküld valami különleges fűszerért, vagy épp füstölőért az indiai boltba. Ezeknek az üzleteknek megvan a maguk egyedi illatuk és  hangulatuk. De lehet beszélni zöld friss illatokról , vagy akár gyümölcsösről is. Vannak még édes és gyógyfüves illatok is.

Természetesen egy illat kompozíció sosem egy illatból áll össze, hanem általában több százból, így csak a főbb jegyeket tüntetik fel rajta.

Az utolsó amit érdemes megjegyezni, hogy az illatosító termékek illat intenzitás ideje szempontjából 3 jól elkülöníthető szakaszra oszthatok. Az első időszak az úgynevezett fejillatok, ezek a kifújást követő 5-30 perc amikor is a hordozó alkohollal együtt el is párolognak. Az ezt követő időszakban következnek a szívillatok. Ezek az illatok természetesen ott vannak azonnal, de mégis szükséges számukra egy kis idő míg kibontakoznak, és reakcióba lépnek a bőröddel egyedi  illatot alkotva ezzel. Végül, sok óra elteltével a parfüm úgynevezett alapillatai is  is érezhetővé válnak. Mivel ezek a legnagyobb molekulasúlyú illatanyagok. Ezek aromája érezhető a legtovább bőrünkön, ami akár egy napig is a bőrünkön marad.

Ha a fentieket végig gondolod, magad is beláthatod, hogy egy illat megválasztása nem egy pillanat műve, arról nem is beszélve amit Zólyomi Zsolt egyetlen magyar parfümőr is mondja a vele készült interjúban, egy átlagos ember orra és memóriája nagyon gyorsan elfárad az illatok egymás utáni szagolgatásában.

De akkor hogyan tudod megtalálni a neked valót. Gyors megoldás nem létezik, de jó igen. Az én módszerem az hogy kialakítom milyen stílusú parfümöt szeretnék. A parfümériába betérve jó néhány parfümöt megszaglászva kiválasztok többet, amit aztán teszter papírokra fújok és feliratozom melyik teszter melyik parfümhöz tartozik. Ezt otthon szellőztetettem és néhány napig szaglászom, hogy találjak 4 olyat ami tetszik.  Ezt szükségszerűen ismétlem amíg nincs meg az a néhány favorit.

Ezt követően a kiválasztott parfümöket a csuklóm belső felére és  könyökhajlatom belsőfelére fújom megjegyezve hogy melyik parfümhöz is tartozik melyik illat, amit az esti fürdési időszakig újra és újra egymáshoz képest és egymástól függetlenül is újra és újra megszagolok. Így általában maximum kettőre szűkül a kör.

Most már nincs is más dolgod mint a hétvégén betérni a parfümériába reggel és egyik nap az egyik míg a másik nap a másik parfümöt magadon viselni, hidd el a napvégére tudni fogod, hogy az illat hozzád tartozik vagy sem.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved