Női feltalálók, akiknek olyan híresnek kellene lenniük, mint Edison.


Tigirl (16éves) - 3 éve

Hol vannak a női feltalálók? Ez érdekes, ha beírom a Google-ba, hogy ’híres feltalálók’, csak a 18. képen szerepel nő először, a következő pedig a 25. fotó. Vajon miért van ez így? Mondhatod, hogy micsoda feminista duma ez, de nem.

Kezdjünk például Stephanie Kwolekkel. Ő egy amerikai-lengyel kémikusnő (!), aki feltalálta a kevlar nevű „trutyit”, amiből 1963-ra sikerült kihozni egy, az acélnál ötször erősebb anyagot. Ezt aztán kezdetben abroncsok erősítésére használták, de később golyóálló mellényként is funkcionált, ma már pedig számtalan teherbíró alkatrész összetevője.

Már most rögtön feltehetném a kérdést, hogy Thomas Edison, Galamb József, vagy Bíró László hány embernek mentette meg az életét az árammal, a Ford T-modellel, a golyóstollal, meg a többivel? Nekik miért nagyobb az érdemük, mint egyes női feltalálóknak, akiknek igenis vannak olyan fontos találmányaik, mint az elektromosság (például golyóálló mellény…)? Azonban a történelemkönyvemben nem találtam róluk semmilyen említést, még az apró betűs részben sem, míg Edisonnak külön leckéje van…

Lényegében a nők el vannak felejtve, és én ezt nem érzem igazságosnak.

Azért ne húzd fel magad, olvass tovább! Persze a legtöbb feltalálónő szintén „csak” kényelmesebbé tette a társadalom mindennapjait. Amíg a fent felsorolt tudósok sokszor egyáltalán nem gondoltak a nőkre (hiszen a legtöbb esetben kocsit nem ők vezetnek még ma sem, sokszor pedig egyáltalán nem is tudtak írni, mert nem járhattak iskolába) addig a következő feltalálók a háziasszonyok közül kerültek ki, mert ők tudták igazán, mire is van szüksége egy otthon sürgölődő feleségnek. Ott van például a kicsavarható felmosó, ami Joy Mangano, amerikai háziasszonynak ötlött eszébe 1990-ben, (gondolom) takarítás közben. Ezzel az újdonsággal minden olyan embernek megkönnyítette a munkáját, aki fogott már életében felmosórongyot (A mai ember már el sem tudja képzelni, milyen kényelmetlen lehet 5 percenként lehajolni, lecibálni a rúdról a koszos rongyot, kicsavarni, majd visszaküzdeni…). Érdekesség, hogy a találmányról és a feltalálóról még film is készült 2015-ben, Joy címmel, Jennifer Lawrence főszereplésével.

Ciki, vagy sem, a következő találmány a melltartó. Bizony ezt is nő találta fel, név szerint Mary Phelps Jacob Amerikából. Ha egy mostani nőre kellene felerőltetni egy régi melltartót, jó eséllyel maximum 20 másodpercet bírna ki benne, de már akkor is azt mondanánk rá, hogy mazochista.

Ugyanis az, amit a melltartó előtt hordtak a nők, aligha nevezhető valami olyasminek; leginkább egy ketrecre hasonlított: halcsontokkal és acélrudakkal próbálták meg rögzíteni a kebleket. Mary 1914-ben találta fel ezt az fehérneműt, ami – valljuk be – sokkal barátságosabb számunkra. Eredetileg csak és kizárólag textilt tartalmazott a ruhadarab, ami még a kormánynak is kedvezett, hiszen az I. világháborúban spórolni kellett a fémmel. Egyéb különlegesség, hogy Mary nem csak eme ötlet gazdája, hanem férjével az ő tulajdonukat képezte egy nyomda, ahol sok (akkor még nem igazán) híres író és költő jelenthetette meg műveit, például Hemingway és Duncan.

Figyelj, egyre intimebb témák lesznek!☺Jön az eldobható pelenka. Marion Donovan, amerikai háziasszony és anya besokallt a rengeteg textilpelenka mosásban, így feltalálta az eldobható, jobb nedvszívó-képességű pelust egy zuhanyfüggöny segítségével. Be is vált, hát megpróbálta eladni egy gyárnak az ötletét. Több cégnél is próbálkozott, de sehol nem fogadták el, ki tudja miért… Végül Marion úgy gondolta, megoldja ő ezt egyedül is, így saját vállalkozásában árulta az eldobható, vízhatlan pelenkákat. Ekkor már sikerrel járt, egy idő után pedig rengeteg pénzért eladta a jogokat a Keko Corporation-nek.

Az előző találmányok viszont pont, hogy inkább a nőknek, háziasszonyoknak tette egyszerűbbé a dolgát. Most nézzünk pár olyan találmány-feltaláló párost, amelyek mindenkinek hasznosak!

Vegyük Mary Anderson esetét. Az ő agyából pattant ki az isteni szikra 1903-ban, amikor is megfigyelte, hogy télen vagy esőben a sofőröknek ki kell mászniuk a kocsiból és kézzel kell letörölniük a szélvédőt. Ezután Alabamaban készíttetett egy kézzel működtettethető szerkezetet, aminek a gumival felszerelt rúdja kint volt az ablakon, így le lehetett törölni a nem odavaló dolgokat a szélvédőről. És lőn ablaktörlő!

Ki ne ismerné a Monopolyt? Szerintem minden vagyonnal rendelkező háztartásban található legalább egy, valamelyik kiadásából. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy e zseniális társas (eredeti nevén The Landlord’s Game) kitalálója egy Elizabeth Magie nevű amerikai nő volt. Azonban az ötlet nem volt levédetve, és egy Charles Darrow nevű csúnya bácsi ellopta a találmányt és busás haszonnal eladta egy nagyvállalkozásnak (egyébként még a Wikipédián is úgy van rögzítve, hogy Charles Darrow találmánya). Később a cég kifizette Elizabethet, de csak 500 dollárt voltak hajlandóak adni neki, ami 139.025 Ft-nak felel meg. Ehhez képest a Monopoly eddigi bevétele azért „kicsivel” több…

Főleg diákok nagy barátja a következő innováció, a hibajavító festék. Furcsa lehet, hogy ezt is egy nő találta ki. Bette Nesmith Graham egyébként rajongott a festésért, otthon rendszeresen mázolt a vászonra. Emellett gépíróként dolgozott, tehát érintkezett egy párszor a régi írógépekkel, így azzal is tisztában volt, hogy az szövegben ejtett hibákat nem igazán lehetett kijavítani, mint most a backspace-szel. Egyszer eszébe ötlött, hogy elvisz magával egy kis felvizezett fehér festéket, amit majd ráken a papírra, ily módon eltüntetve a bakit. Végül 1956-ban elkezdte árulni a már kicsit átdolgozott és tökélyre fejlesztett hibajavító festéket, amitől a mai napig tépik a hajukat egyes tanárok.

A nyári forróságban ugye veled is előfordult egyszer-kétszer, hogy jégkrémet falatoztál? Az viszont eszedbe jutott bármikor is, hogy Nancy Jonhsonnak köszönhetően már korábban volt jégkrém készítő gép, mint hűtőszekrény? 1843-ban került nyilvánosságra a mechanikusan működő, teljesen automata szerkezet, amelyből rögtön kétféle ízben tudtuk fagyit csapolni. Sajnos a fantasztikus találmány gazdája csőbe lett húzva, és hihetetlen olcsón adta el a gépet, amiből persze a vásárló óriási mennyiségű pénzt csinált.

A végére hagytam a kedvencemet. Biztos láttál már napelemes házakat, viszont azt még nem tudtad, hogy ez amellett, hogy női feltaláló találmánya, 100%-ig hazai termék. Úgy van, a napkollektor, a napenergiával fűtött ház és még sok más napenergiával kapcsolatos berendezés Telkes Mária, magyar biofizikus műve.

És ez még nem minden! Számtalan olyan dolog van, amit nap, mint nap használunk, de nem is tudjuk az eredetét, ami sok esetben bizony női feltalálóhoz vezet vissza.

Ha érdekel a téma, szerintem érdemes utánanézni a könyvtárban a feltalálóknak, találmányoknak. Garantálom, hogy találsz olyat, amin meg fogsz lepődni!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved