Nyelvünkben is szexisták vagyunk?!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Bár a magyar nyelv nem tesz különbséget a nemek között mégis számtalan eszközzel vagyunk képesek magunkat a férfi és a női szerepeket különválasztva kifejezni. Nem is kell olyan sokáig keresgélni, hogy felfedezzük mindennapi nyelvhasználatunkban ennek jeleit, gondoljunk csak például a szópárokban kifejezett nemiségre, mint a színész vagy a színésznő.

A gyerekek már a szocializációjuk során találkoznak olyan előítélettel, diszkriminációval, amely az emberek nemén vagy nemi szerepén alapulnak és napjainkra már tudományos vizsgálatok is bizonyítják a nyelvhasználatban megmutatkozó szexizmusunkat.

Míg a kutatások szerint a nők beszélgetéseire a kooperatív társalgás a jellemző, addig a férfiak aktívan irányítani akarják azt és a jelenség úgy tűnik tetten érhető a megszólalások és a félbeszakítások számában is. A számszerűsített kutatási eredmények alapján az azonos neműek közötti beszélgetésekben a félbeszakítás kisebb volumenű, míg egy különnemű beszélgetésben a félbeszakítások száma valamiért felszökik és jellemzően a férfiak javára.  A nemiségünk közti különbségek jól kirajzolódnak továbbá a mondanivalónkban és abban is ahogyan ezt interpretáljuk.

A főleg szövegbányász szoftvereket fejlesztő cég, a Precognox munkatársai, Szabó Martina Katalin vezetésével megvizsgálták a nemek szóhasználatát kifejezetten az ellenkező nemek közötti különbségek feltérképezésre, melynek eredményeit a nyest. hu oldalon publikálták.

Vizsgálatuk alapját 37818 tweet bejegyzés adta, miközben közel azonos mennyiségű női és férfi bejegyzést vizsgáltak meg, kifejezetten az érzelemkifejező szavak használatára koncentrálva. A vizsgálat alapján kijelenthető, hogy társadalmunk hímnemű tagjai szívesebben használják ezeket a szavakat hatáskeltési céllal, míg a nők sokkal inkább negatív gondolataik megerősítésére. Ami biztosan sokakat meglep, hogy miközben a szitokszavak használatában közel 10 százalékos mennyiségbéli különbségre derült fény kiderült, hogy ezeket a vulgáris szavakat a hölgyek is előszeretettel használják.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 Forrás:

nyest.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved