Szexizmus nem feminizmus és főleg nem háború a fiúk ellen.


Matuz Ágnes (16éves) - 3 éve

Elolvasva a cikk címét most lehetnek páran, akik egyszerűen tovább görgettek, mondván ez is egy újabb „olyan” cikk. De én most nem arról fogok írni, hogy „le a férfiakkal!”. Valójában inkább azt szeretném boncolgatni, hogy mikor és mégis miért lett negatív jelző az, hogy feminista.

Ha ma valakire rámondják, hogy feminista szinte biztos, hogy ellenkezni fog vele. De miért is? Mert sokaknak már nem ugyan azt jelenti, mint egykor. A kifejezés egy agresszív elnyomó közösség definíciójává formálódott. Igénytelen, nőuralomért kiáltozó katonák, egy elutasító, diszkriminatív és kiközösítő hadseregben. Ezt még most a cikk elején tudatosítani szeretném: a feminizmus nem rossz. Nem nőuralmat és elnyomást hirdet. Legalábbis eredetileg semmiképpen sem.

Ha valaki rossz véleményt hirdet a feminizmusról, én szívesen meghallgatom, hiszen érdemes mindig tisztán látni az ellenvéleményeket is, csupán az „előadás” végén megkérdezem, hogy szerinte úgy egyébként mi a feminizmus. Az ilyenkor általában leírt fogalmat őszintén én sem kedvelném. Egy valódi feminista nem akar mást, csak hogy egyenlőség legyen.

Nem azt jelenti, hogy ezentúl gáz, ha egy nő nem dolgozik, hanem inkább otthon marad a gyerekeivel. Nem szid senkit azért, mert sminkel, szőrtelenít, vagy szimplán csak nőies. Mert őszintén miért bántanánk bárkit azért, hogy nem karrierista, ez önmagában nem derogálja a női társadalmat, vagy egyáltalán bárkit.

A feminizmus nem akar semmilyen szereptől megfosztani senkit sem, csupán azt szeretné elérni, hogy mindenki egyenlő eséllyel induljon, és azt választhasson, amit akar. Igen a férfiak is. Hogy ne legyen kínos, ha valaki otthon marad a gyerekeivel, miközben a felesége karriert épít, hogy ne számítson, ki keres többet a családban. És a nemek egyenlősége nem jelenti azt, hogy az udvariasságnak leáldozott, vagy, hogy a férfiakat „ki kell herélni”.

Ez mind csupán egy tévesen használt főnév terméke. Remélem, ezután átértékeled a benned megfogalmazott feminizmust, és ellenőrzöd, hogy neked mit is jelent pontosan.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 2017 Kidsnews | All rights reserved