„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” – Az állatok háziasítási folyamatát vizsgálták.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az állatok háziasítása mindig is fontos kérdés volt az emberiség számára, azonban a szakemberek még napjainkban is keresik a választ a háziasítás evolúciós rejtélyére. A vizsgálatok során a kutatók egyik kedvelt „kísérleti állata” a róka lett, amely ugyan nem háziasodott, de időről-időre felbukkan egy-egy szelíd, emberhez szokott állat és az északi területeken még az sem ritka, hogy házi kedvencként tartják.

A kutatócsoport hosszú évek alatt minden frissen született róka generációnál megvizsgálta a kölykök reakcióit az emberrel kapcsolatban, majd a legszelídebbeket és a legagresszívebbeket kiválasztva tovább szaporították őket. A kísérletsorozatban így hozták létre a viselkedés vonatkozásában a rókák két legtávolabbi pólusát, ezzel megalapozva a modern genetikai kutatás lehetőségét napjainkban.

A kutatók ezután mintavételekkel 103 olyan gént azonosítottak, amelyek összefüggésbe vannak az állatok viselkedésével meghatározva azt a géncsoportot is, amely a háziasítás és az agresszívvé tenyésztés során rögzültek a rókákban.

Az SorCS1 nevű gént egyébként már kutyák és macskák vizsgálatai során is felfedezték, de eddig nem sikerült a konkrét funkcióját azonosítani a háziasítás folyamatában. Mivel ez a gén az emberben egy idegi ingerközvetítő ami a tanulási- és memóriakészség funkcióknál játszik szerepet felmerült, hogy a házasításban, illetve a szociális viselkedésekben a tanulás és az emlékezés játszhatja ez egyik fő szerepet.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

nature.com, .rd.hu, criticalbiomass.blog.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved