Úristen! Mi baja lehet??? Kutyák betegségei.


Tigirl (16éves) - 3 éve

Mint ígértem, eme cikk magyarázza a “Nem tűpárna” című írásban említett betegségeket, kiegészítve néhány más kórsággal is. A könnyebb megértést Dr. Csernavölgyi Panni és Dr. Molnár József biztosította számunkra.

Kutyák betegségei:

Parvovirus: A parvovírus okozta bélgyulladás a kölyökkutyák legveszélyesebb fertőző betegsége. A vírus a fertőzött bélsárral (magyarul kakival – a szerk.) terjed. A tünetek néhány napos lappangási idő után jelennek meg. Ez lehet láz, elesettség, bágyadtság, étvágytalanság. Sokszor véres hasmenést és hányást okoz, melynek következménye kiszáradás lehet. A kölyköket 5-6 hetes korukig az anyjuktól kapott ellenanyagok védik, így a kiskutyák saját védekező képességének kialakítását ezután, 6 hetes korban kell elkezdeni parvovírus elleni védőoltásokkal. A parvovírus okozta megbetegedést csupán tünetileg tudjuk kezelni (vagyis csak a tüneteket tudjuk enyhíteni). Nagyon fontos a folyadékpótlás!

Coronavirus: hasonló a parvovirushoz, de ebből szinte mindig felépülnek kedvenceink.

Szopornyica: A szopornyica vírusa fiatal kutyákra nagyon veszélyes, akár végzetes megbetegedést is okozhat, míg felnőtt kutyákban “csak” maradandó károsodásokat idézhet elő. A kórokozó a fertőzött orrváladékkal, gyorsan terjed. Fiatal kutyában a tünetek néhány napos lappangási idő után, hirtelen jelentkeznek és súlyosak. Az idősebb kutyák általában megússzák enyhébb tünetekkel, amelyek lassabban alakulnak ki. Fiatal kutyáknál magas láz, majd étvágytalanság, kedvetlenség, váladékozó szem és orrfolyás, sokszor hasmenés és hányás jelentkezik. Jellemzőek az idegrendszeri tünetek: egy-egy izomcsoport görcse, de akár bénulás is kialakulhat. Sokáig tartó megbetegedés esetén az orrtükör (a kutyus nóziának az a cuki, puha, általában nedves vége – a szerk.) és a talppárnák szárazak lesznek. A betegség megelőzése a kölyökkutyák 8 hetes kora utáni, kétszeri, kéthetes időközzel adott, kombinált védőoltással lehetséges. A védettséget ismétlő oltásokkal szinten lehet tartani. Szopornyicás megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, de ennek kimenetele igencsak kétes.

Leptospirozis:  A leptospirózist baktériumok okozzák, amelyek fertőzött vizelettel szennyezett vizekben fordulnak elő. Fiatal kutyákban a tünetek egy-két hetes lappangási idő után jelentkeznek magas lázzal, levertséggel, étvágytalansággal, majd sárgaság, esetleg görcsök alakulnak ki. Idősebb kutyánál gyakori a tünetmentes átvészelés, de akár súlyos veseelégtelenség is kialakulhat (magyarul nem úgy működik a veséje, ahogy kell). Hál’ istennek az amúgy is ritka baktériumok ellen jól véd az oltás. Megbetegedés esetén időben megkezdett antibiotikumos kezeléssel még meg lehet gyógyítani a kutyát.

Kennel-köhögés: 2-3 hétig tartó köhögést okoz. Nagyon könnyen terjedő vírus, főleg, ha sok kutya van összezsúfolva (pl. kennelekben), de általában meggyógyulnak az ebek. Néhány napos lappangási idő után előjönnek a tünetek: hőemelkedés, bágyadtság, folyamatos, kínzó, libagágogásszerű köhögés és orrfolyás jellemző. Sajnos előfordulhat, hogy egy ún. másodlagos bakteriális felülfertőzés miatt (vagyis azért, mert egy másik baci is megtámadja szegény kutyusunkat) akár súlyos tüdőgyulladás is kialakul. A Kennel-köhögés ellen kombinált védőoltással védekezhetünk. A védelmet 8 hetes kortól adott többszöri oltással biztosíthatjuk. A másodlagos fertőzést antibiotikummal és nyálkaoldókkal kezeljük.

Rubarth-kór: A Rubarth-kór vagy más néven fertőző májgyulladás fiatal kutyákra különösen veszélyes, gyors lefolyású megbetegedés. A kórokozó a fertőzött vizelettel terjed. A tünetek (néhány napos lappangási idő után: magas láz, elesettség, vérzések a nyálkahártyákon, sárgaság, hányás. Kialakulhat az úgynevezett szaruhártya-oedema (ejtsd: ödéma) is, amely jellegzetes kékes elhomályosodást okozhat mindkét szemen. Esetenként szövetek közötti vizesedés (amikor valamely testrész bedagad, és nem kemény, hanem inkább zselészerű állaga lesz a duzzanatnak) és görcsök is jelentkezhetnek, sőt pusztuláshoz is vezethet. A kölyökkutyák 8 hetes kortól induló oltási programjával védettséget biztosíthatunk a fertőző májgyulladás ellen. Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni.

Veszettség: A veszettség egy gyógyíthatatlan vírusos betegség, amely nem csak az állatokra, hanem az emberre is veszélyes. Főleg húsevő állatoktól (leginkább kutya, róka, macska) lehet elkapni, ugyanis kórokozó  harapás útján, nyállal terjed. A kutyák kötelező oltásával és a rókák csalétekvakcinázásával (arra gondolunk, amikor kitesznek ételt a rókáknak, amiben el van rejtve a veszettség ellen védő anyag – a szerk.) védekezünk, úgy tűnik, hogy nagyon is hatásosan. Azonban ha megharap egy idegen kutya, macska vagy más húsevő állat, akkor is fennáll a veszélye a veszettségnek, ezért el kell menni orvoshoz, illetve szólni kell a hatósági állatorvosnak, hogy a továbbiakban el tudjuk kerülni az ilyen eseteket. Ha ez megtörtént, akkor a veszettségre gyanús állatot két hetes megfigyelés alá vonják, a megharapott embernek pedig veszettség elleni sorozatoltást kell kapnia. A vírus súlyos idegrendszeri tüneteket okoz, mint a tudat és/vagy viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, nyelési nehézség miatti nyálzás, habzó száj, később bénulás, fulladás. A dühöngő tünetek mellett létezik ún. csendes forma is, amikor éppen a vadállatok szokatlan kedvessége tűnhet fel, ekkor is előfordulhat azonban a hirtelen támadó magatartás. Magyarországon törvény írja elő az ebek veszettség elleni oltását. Minden kutyát 4 hónapos koráig be kell oltani egy egykomponensű oltással (vagyis nem kombinált, hanem csak veszettség elleni védőoltással), majd rá fél évre egy ismétlő oltást kell kapnia. Ezután évenkénti védőoltás szükséges.

Következő cikkünkben a macskák betegségeivel folytatjuk.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved