Úristen! Mi baja lehet??? – A macskabetegségek


Tigirl (16éves) - 3 éve

Mint ígértem, eme cikk magyarázza a “Nem tűpárna” című írásban említett macskabetegségeket, kiegészítve néhány más kórsággal is. A könnyebb megértést Dr. Csernavölgyi Panni és Dr. Molnár József biztosította számunkra.

Macskák betegségei:

Macskanátha: A macskanátha egy gyűjtőfogalom, amelybe több kórokozó által előidézett, különféle felső légúti megbetegedések tartoznak.

Fertőző orr, -és légcsőgyulladás: Egy vírus okozza. A kórokozó a fertőzött váladékokkal, gyorsan terjed. Tünetei néhány napos lappangási idő után jönnek elő: láz, bágyadtság, étvágytalanság, majd orr- és légcsőgyulladás. Ennek következménye orrfolyás, tüsszögés, nyálzás. Jellemző a kötőhártya-gyulladás is. Sajnos emellé még bakteriális felülfertőződés is társulhat. A betegség ellen kombinált védőoltással védekezhetünk. A védelmet 8 hetes kortól adott, többszöri oltással biztosíthatjuk. Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, de előfordulhat, hogy a betegség hosszan tartóvá válik.

Calicivírus okozta nátha: A macskák calicivírusos náthája az emberi influenzához hasonlóan fertőzött testváladékokkal, gyorsan terjedő, légúti megbetegedés. A betegségre néhány napos lappangási idő után láz, bágyadtság, étvágytalanság és felső légúti tünetek jellemzőek. Ezzel együtt jár a kötőhártya-gyulladás, a szájnyálkahártya gyulladása, nyelvfekély (nyelven kialakuló, kellemetlen kelés). Jellemző tünet az orrnyálkahártya-gyulladás, orrfolyás, tüsszögés. Súlyos esetben akár tüdőgyulladás is kialakulhat nehézlégzéssel és köhögéssel. A kombinált védőoltásban benne van erre a betegségre is a védőanyag, így a kölyökmacskák 8 hetes kortól induló oltási programjával védettséget biztosíthatunk a macskanátha ellen. A megbetegedés csak tünetileg kezelhető. Gyakori, hogy a betegség hosszú lefolyású lesz.

Panleukopénia: A panleukopenia kölyök macskák nagyon veszélyes, parvovírus okozta betegsége. A kórokozó a fertőzött bélsárral terjed. Néhány napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek láz, levertség, bágyadtság, étvágytalanság formájában. Ezt követően a betegség előrehaladtával erős, vízszerű, esetenként véres hasmenés és hányás jelentkezik. A nagy mennyiségű folyadékvesztés következménye a súlyos kiszáradás. A vírus a szervezetben nagymértékű fehérvérsejt csökkenést okoz. A betegség megelőzésére védőoltással rendelkezünk. Az oltást a kiscicák saját védekezőképességének kialakításához már 8 hetes korban kell elkezdeni. A megbetegedést csupán tünetileg tudjuk kezelni. Nagyon fontos a folyadékpótlás és a másodlagosan szaporodó kórokozók elleni védelem.

Macskaleucosis: A macskaleucosis a macskák egyik legveszélyesebb fertőző betegsége. A kórokozó egy vírus, amely a fehérvérsejtek hirtelen elszaporodását idézi elő. A vírus fertőzött nyállal, orrváladékkal vagy vér útján terjed. A fertőzés leggyakrabban macskabunyó következménye. A betegség lappangási ideje nagyon változó, a vírusfertőzés hosszú ideig tünetmentes maradhat. A tünetekre jellemző a vérszegénység, melynek következménye a fakó nyálkahártyák, bágyadtság, étvágytalanság, nehézlégzés. A fehérvérsejtek túlburjánzása okozhatja ezen kívül a testtájéki nyirokcsomók tágulását, lép, -és májmegnagyobbodást. A betegség további nagyon változatos tüneteket idézhet elő, ezért a macskaleucosis egyértelműen csak vérvizsgálattal diagnosztizálható. A betegség megelőzése a kölyökmacskák 8 hetes koruk utáni, kétszeri, két hetes időközzel adott kombinált védőoltással lehetséges. A marakodás megelőzésére célszerű a macskát az ivarérettség elérése után ivartalanítani. Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést és immunerősítést tudunk alkalmazni.

Chlamydiosis: A chlamidiosis a macskák baktérium okozta felső légúti megbetegedése. A kórokozó a fertőzött szem és orrváladékkal terjed. A chlamydia az embert is megbetegítheti! A tünetek néhány napos lappangási idő után kötőhártya-gyulladással kezdődnek, melynek következménye könnyezés, szemváladékozás, hunyorgás, pislogóhártya előesés (vagyis túlságosan láthatóvá válik a harmadik, kicsit fehéres szemhéja a cicának). A váladéktól a szemhéjak akár teljesen össze is tapadhatnak. Ezzel együtt orrnyálkahártya gyulladás, tüsszögés, orrfolyás, köhögés is kialakulhat. A kombinált oltás ez ellen is véd, így ismételt oltásokkal lefedhetjük a cicánkat eme betegség ellen. Megbetegedés esetén tüneti kezelést, így antibiotikumos szemcseppet alkalmazhatunk.

Macskák fertőző hashártyagyulladása (FIP): A fertőző hashártyagyulladás a macskák  gyógyíthatatlan, vírusos betegsége. A kórokozó fertőzött testváladékkal (nyállal, orrváladékkal vagy vér útján) terjed. A fertőzés gyakran cicaharc miatt jelentkezik. A betegség leggyakoribb, úgynevezett “nedves” formájában (hashártyagyulladás, hasűri folyadék felhalmozódás) alakul ki. Ennek következtében jelentősen megnagyobbodik a hastérfogat, hasi fájdalom, nehezített légzés alakulhat ki. A betegségre jellemző továbbá a láz, levertség, étvágytalanság, vérszegénység. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek vagy szemproblémák is. A betegség megelőzésére orrba cseppentős gyógyszert alkalmazhatunk, mivel ez ellen sajnos (még) nincs védőoltás. A marakodás megelőzésére célszerű a macskát az ivarérettség elérése után ivartalanítani. Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést alkalmazhatunk.

Macskák immunhiányos betegsége (FIV): A macskák immunhiányos betegsége egy nagyon veszélyes, gyógyíthatatlan, vírusos megbetegedés. A fertőzött macskák testváladékaikkal, gyakran “háborúzás” közben adják át egymásnak a fertőzést. A fertőzés következtében csökken a szervezet általános védekezőképessége, így másodlagos fertőzések alakulhatnak ki, amelyek változatos tüneteket okoznak. Jellemző a magas láz, bágyadtság, étvágytalanság, fogyás. Jellegzetesek a szájüregi fekélyek. Gyakori a tüdőgyulladás és bőrfertőzések kialakulása. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek is. A betegség egyértelműen csak vérvizsgálattal diagnosztizálható. A betegség megelőzésére védőoltással nem rendelkezünk. A leggyakoribb fertőzési forrás, a marakodás megelőzésére célszerű a macskát az ivarérettség elérése után ivartalanítani. Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést, immunerősítést tudunk alkalmazni.

Ijesztően hangzik ez a sok nyavalya, mi? Félni azért nem kell, csak be kell tartani kedvenceinkkel is az alap higiéniai, illetve állatorvosi szabályokat, ahogy mi is mindig kezet mosunk minden WC-zés után és elmegyünk orvoshoz, ha valami nem okés. Így rendszeresen kell állatorvoshoz járni  kisállatainkkal kontrollra vagy oltásra (főleg ha kiscica, kiskutya van a háznál), érdemes őket ivartalanítani, hogy elkerülhessük a verekedésekkel elkapott, csúnya vírusokat és sokáig élvezhessük tappancsos barátaink társaságát. 🙂

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 2017 Kidsnews | All rights reserved