VÁM van nálam és nem félek használni-Trump a nagy vámháborúzó.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Donald Trump az Amerikai Egyesült Állomok elnőke nem szokványos politikus, és ezt nem csak a rendhagyó Twiter üzeneteiből lehet leszűrni, hanem a gazdaságpolitikájából is. Hivatalba lépésekor már jelezte, hogy erősíteni kívánja az USA belső piacait és előnyben fogja részesíteni azokat a gyártókat, akik belföldön készítik termékeiket, márpedig erre nincs is jobb módszer, mint a vámok kivetése és a kívülről beérkező úgynevezett import áruk megadóztatása.

Mindez persze pofon egyszerűnek tűnik és eddig a pontig az is. Azonban az exportáló országoknak is vannak felelősségteljes vezetői, így a fogat fogért elvet követve, válaszként ezekben az országokban is kivetik az USA termékeire a saját védővámjaikat.

Vegyünk egy példa vállalatot, aki persze elsőre kivételes helyzetbe kerül, hiszen a belföldön gyártott termékei olcsóbbak lesznek a külföldi versenytársakkal szemben. Mi a helyzet, ha ez a vállalat a termék legyártásához más országokból kénytelen alapanyagokat vagy gépeket vásárolni, esetleg ő maga kívánja a termékét külföldre exportálni? Amit nyer a vámon azt elbukja a réven?

Amerikai védővám ide vagy oda ezekben az esetekben a hazai gyártók termékei, árai és gazdaságossági mutatói is változni fognak, hiszen összeségében nem is olyan gyerekjáték a gazdasági szereplők globális piacát vámokkal manipulálni.

A Trump-i „reformok” nem csak az Európai Uniót, Kanadát, Mexikót is érintette hanem Kínát is. Julius 6-án az USA életbe léptette azt a csomagot, amely közel 1100 kínai termékre csaknem 34 milliárd dollár értékben vetett ki vámot majd nem sokkal később ezt jelentősen 16 milliárd dollárral megtoldották.

Válasz ezúttal sem váratott sokat, hiszen Peking azonos mértékben szabott ki vámot az Egyesült Államokból érkező, jellemzően mezőgazdasági termékekre, nehéz helyzetbe hozva ezzel jó néhány piaci szereplőt.

Összeségében elmondható, hogy egy ilyen komoly vámháború a világ kereskedelmére és nemzetközi gazdasági intézményeire kiemelkedően gyengítő hatással bír, amely hosszútávon mindenképpen negatívan befolyásol minden piaci szereplőt.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

kitekinto.hu és nepszava.hu,bbc.com

2017 Kidsnews | All rights reserved