2019-től már egy órát sem utazhatunk az időben.


kidsnews (127éves) - 3 éve

2019. októberétől már nem kell többet az órát átállítani, mivel egy Európai Uniós kérdőíven az emberek többsége a téli-nyári időszámítás kivezetése mellett tette le voksát. Na de ki mikor miért találta ki, milyen hatási voltak és most miért vált szükségtelené teszi fel a kérdést legtöbbünk.

A jövő októberig érvényben lévő óraátállítással először 1916. május 1.-én,  illetve egész pontosan április 30.-án 11 órakor találkoztak hazánkban, és erre energiatakarékossági okokból, a természetes fény hatékonyabb felhasználása miatt volt szükség. Az ötlet az amerikai diplomata és feltaláló  Benjamin Franklin nevéhez kapcsolódik, aki már 1784-ben érvelt az az óraátállítás mellett.

A nyári és téli időszámítás közötti váltást ma még világszerte több mint 70 ország teszi meg minden év márciusában és októberében.  Az EU tagállamaiban a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától, október utolsó vasárnapjáig tart. Márciusban ezért éjjel kettőről három órára, októberben pedig éjjel háromkor kettő órára állítjuk át sz óráinkat.

Az utóbbi években azonban egyre gyakrabban merült fel különböző fórumokon az óraátállítás szükségtelensége. A választói elvárásoknak megfelelően az EU nemrégiben közvéleménykutatást végzett a kérdésben. A 4,6 millió kérdőív kiértékelése alapján a kitöltők 84 százaléka nem kívánja a félévenkénti óraátállítást,  így az EU annak eltörlése mellett döntött.

Nem elhanyagolható tény azonban, hogy az emberi szervezetre felesleges megterhelést rótt az óraátállítás. A kutatások szerint káros hatása nem csak az ilyenkor megnövekvő közúti balesetek számában érhető tetten, de még a koros elhízás kialakulásában is szerepet játszhat, a szervezet órájának összezavarása.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

mult-kor.hu; www.napi.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved