A kőgömbök rejtélyei


kidsnews (127éves) - 3 éve

Rang vagy hatalom? Etnikum vagy vallási jelképek, vagy tényleg nem több mint régmúlt embereinek díszitő elemei?  Legalább ezerévesek és nem tudni kik és miért gyártották őket? Costa Rica déli részén, a Csendes-óceán melletti Diquis-deltában, valamint az Isla del Cano szigeten több tucatnyi helyről kerültek elő különböző nagyságú kőgömbök. A néhány centiméterestől a 2,14 méteres nagyságig a legkülönbözőbb nagyságúak és anyagokban is eltérők. Van gabbró,  gránit  és mészkő, homokkő is közöttük. Bár biztos, hogy nem természetes módon jöttek létre még most sem találtak olyan eszközt amivel készíthették őket, pedig az alakjuk szinte tökéletes és minimális eltérést mutatnak csak a mértani gömbhöz képest.

Érdekessége még a köveknek, hogy sosem találtak félkész követ, és egyetlen követ sem díszített az elkészítője sem bevésésekkel sem mással.

Sajnos számtalan követ elpusztítottak a kincsvadászok és a helyiek, ugyanis a legendák szerint kincset rejtettek a kő golyók  és a legtöbb gömb követ egyfajta természetes dísztő elemként elhordtak az emberek a kertjeikbe. Így napjainkban már senki nem tudja vizsgálni eredeti helyükön a gömböket.

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 Forrás:

mirador.reblog.hu; erdekesvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved