Agatha Christie, a krimik királynőjének 128. születésnapja


Gréti (16éves) - 3 éve

Agatha Christie a számtalan detektívtörténetével vált híressé. Leghíresebb karakterei: Hercules Poirot, a tömzsi belga nyomozó, és Miss Marple az imádnivaló kalapos öregasszony. Az írónő leghíresebb kötetei közé tartozik: A tíz kicsi néger, Gyilkosság az Orient Expresszen, és a Halál a Níluson.

Az írónő specialitásaként ismert, a krimik kitalálása és megírása mellett –  Mary Westmacot álnéven – romantikus regények is kerültek ki a tolla alól. A több mint 80 detektívtörténet, és romantikus regény kiadása két önéletrajzi kötetet is írt (Így éltünk Mezopotámiában, Életem). Ezen kívül versesköteteket és meséket is készített! Mondanunk se kell, hogy nem unatkozott! J

Agatha 1890. szeptember 15-én született,  Torquay-ban, (eredeti nevén Agatha Mary Clarissa Miller). Az akkor még nem aktív írónő, 1912-ben ismerkedett meg, első férjével Archibald Chistie-vel, aki pilótaként szolgált. A világháborúban Agatha Christie ápolónőként szolgált, és ekkor kezdett el érdeklődni az írás iránt. 1926-ban ki is adták első könyvét: A titokzatos stylesi esetet. Ebben az évben, azonban házassága, tizenkét év után összeomlott, mert férje bevallotta neki, hogy más nőt szeret. Agathát ez olyan mélyen összetörte, hogy hetekre eltűnt. Az akkor már kis rajongói táborral rendelkező írónőt egy szállodában találták meg, ahova álnéven jelentkezett be. Sokak szerint idegösszeroppanást kapott és azért szökött el, hogy egy kicsit egyedül lehessen, megint mások azt állítják, hogy volt férjét követte, és bosszantani kívánta (Ha az utóbbi igaz, akkor meg van honnan mintázta, a Halál a Níluson című regényében Jacqueline karakterének a célját).

Második férjével, aki régész volt negyven évesen ismerkedett meg, és sokszor elkísérte őt ásatásokra, ahonnan ötletet meríthetett könyveihez. Szintén ötletekkel meggazdagodva tért haza a második világháborúból is, ahol ápolónőként szolgált. Agatha egészségi állapota egyre kezdett rosszabbodni, míg 1976. január 12-én elhalálozott.

Agatha Christie a több mint száz év ellenére az egyik legismertebb írónő a világon! Könyveit szinte minden országban ismerik és olvassák, rajongó táborok, klubbok és oldalak alakulnak a tiszteletére. Ezzel én is így vagyok, hiszen az egyik kedvenc íróm! Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy Agatha Chistie, egy igazi zseni!

3 dolog amit nem tudtál Agatha Christie-ről:

  • gyerekkorában operaénekes szeretett volna lenni
  • hallás után, autodidakta módon tanult meg franciául
  • tudott zongorázni
  • jó pár év írás után kijelentette, hogy elkezdte unni Poirot karakterét és egocentrikusnak nevezte!

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved