Belgium már teljesen nylonzacskó mentes, reméljük mi is azok leszünk nemsokára


kidsnews (127éves) - 3 éve

Aki kicsit tájékozottabb a környezetvédelem témakörében az már biztosan hallott róla, hogy  Brüsszelben és Vallóniában, vagyis Belgium francia ajkú régiójában már 2016 decemberében betiltották a nejlonzacskók használatát. Egy szeptember elején életbe lépett törvénnyel pedig már nem csak a pénztáraknál kapható nylonzacskókat tiltotta be Brüsszel, hanem a legfeljebb 20 percig használt egyéb műanyag termékeket is, amelyekbe jellemzően az ömlesztett árut vásárolták korábban a lakosok. A helyi szabályozás a kereskedelem egészére kiterjed, még az őstermelői piacokon és az utcai standokon is csak biológiailag lebomló zacskók használata engedélyezett. A tilalmat várhatóan a többi EU tagálamnak is be kell majd vezetnie, mivel a csomagolóanyagok használatának csökkentésére vonatkozó irányelv minden tagállamra vonatkozik.

Hazánk sem marad el a pozitív példától hiszen várhatóan még ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák azt a jogszabálytervezetet, amely bevezetésétől a kereskedelmi forgalomban megjelenő műanyag zacskók jelentős csökkenését várja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)- adta hírül az MTI.

Hazánkban az adatok szerint évente legalább  80 darab műanyag zacskót használunk fel fejenként, amelyek aztán szinte azonnal kidobásra kerülnek és jellemzően nem a szelektív hulladék gyűjtőkbe, így kizárt az újrahasznosítás lehetősége.

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved