Etikettdilemma, avagy az alapszabályok, amiket mindenkinek ismerni kellene.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Nem tudod melyek azok az illemszabályok, amelyeknek meg kellene felelned egy étteremben? Nem tudod, hogyan  viselkedj, ha a társaságodban lévő lány csak a haverod? Az etikett, vagyis a viselkedéskultúra ismerete az élet számtalan területére, így nem csak egy randevúra kínál hasznos tudást és támpontokat.  Bár a társadalmi élet szabályrendszere kor, generáció és vallásfüggő mi összegyűjtöttünk pár olyan alapesetet amely hasznodra lehet a mindennapi élet során.

Kezdjük is máris a lépcsővel és azzal az általános kérdéssel, hogy mikor is engedünk előre egy nőt?  Nos étteremben semmiképpen, csak akkor, ha dupla ajtós a bejárat. Ebben az esetben az első ajtón előre engedjük, de a másodikon való belépéskor már a férfi van elől. Ha nagyobb társasággal megyünk, akkor az első férfi belépése után a hölgyeket már előre kell engedni. Közösségi közlekedési eszközökön leszálláskor, meredek szűk lépcsőkön lefelé, illetve nehéz vagy lengő ajtók esetében minden esetben a férfi megy elől, miközben nyitva tartja az ajtót hölgyeknek. Azokra az esetekre amire ezek a kivételek nem illenek rá, a hazai protokoll a hölgyek előre engedését tartja illendőnek.

Helyiségbe belépve mindig az érkezőnek kell előre köszönnie, a helyszínen tartózkodónak pedig illik viszonoznia.

Bár a magyar nyelvben is egyre inkább háttérbe szorul a magázódás, mégis számtalan helyen kell használjuk. A helyes megszólítás azonban nem a „Maga” hanem az „Ön” használatával érhető el. Ha ismered a megszólítani kívánt személy keresztnevét egészen nyugodtan szólíthatod azon is. Néhány foglalkozás esetében elfogadott azonban a szakmai megszólítás is, mint például a tanárnő, az igazgató úr, vagy a doktor úr esetében is.

Baráti társasággal beszélgetve az ember óhatatlanul is felnevet egy szellemesebb beszóláson vagy viccen. Ha azonban az ember nyilvános helyen van, akkor figyelembe kell venni, hogy számtalan ember igyekszik beszélgetni, jól érezni magát a környezetünkben éppen ezért hangosan beszélgetni és nevetgélni nem éppen a legkifinomultabb dolog, sőt egyenesen illetlenség.

Az ember néha rácsodálkozik szokatlan helyzetekre és ilyenkor természetes, hogy szeretné megosztani az élményt. Ezt azonban ezt soha ne tedd erős mozdulatokkal, ne mutogass se kézzel se fejjel, sőt lábbal se. Ilyenkor használd a már jól bevált verbális kommunikációt, így nem leszel illetlen.

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved