Fák jú Tanár úr! 3


Matuz Ágnes (16éves) - 3 éve

A részemről régóta várt harmadik rész  már látható a mozikban, viszont nekem volt olyan szerencsém, hogy megnézhettem premier előtt. A történet ismét a 11. évfolyam leérettségizése és továbbtanulása körül forog, ám ellentétben az eddigi filmekkel most Zeki nem valamilyen anyagi okból, hanem egy ígéret miatt próbálja átrugdosni tanítványait a megpróbáltatáson.

Shantaléknak azonban nehezen megy a hajtás hiszen úgy érzik, hogy senki nem hisz bennük, így nincs aki motiválja őket. Időközben a rebellis tanárnak és osztályának szembe kell néznie a pályaválasztás nehézségeivel, a depresszióval és az iskolai bullying-gal. A kérdés: ezek után vajon sikerül e értelmes életcélt választania azoknak a gyerekeknek, akikben senki sem hisz?

Be kell valljam nem nyűgözött le a film. Lehet, hogy kissé túl nagy falat volt ez ennek az alapvetően könnyed vígjátéknak, habár eddig egész jól sikerült kombinálnia a humort egy éppen csak szükséges mennyiségű érzelmi töltettel. Idén viszont túl sok szálat vállalt a film, így a cselekmény nem volt rendesen kidolgozva rengeteg helyen maradtak el a logikus levezetések, hogy ki-mit-miért csinál. Ugráltunk egyik száltól a másikig, zavaros volt és nem állt össze az egész egy filmé. Inkább hasonlított novellák összességére, amit a közös szereplőkkel igyekeztek összefűzni. És sajnos azt sem mondhatom el, hogy ezek a „novellák” mindenkor tökéletesen megállták a helyüket. Volt egy pont a történetben ahol én őszintén bevallom kiakadtam.

Spoiler:

Három szereplő öngyilkos szeretne lenni, mindegyikük más, egyedülálló indokkal, habár az talán közös bennük, hogy mindannyian depresszióval küzdenek. Kísérletük, hogy véget vessenek az életüknek kudarcba fullad, (nyugi részleteket azért nem mondok) majd a kórházban ébrednek fel. És ekkor az egyik lány egyszerűen feláll, a hőse nyakába borul, és egész egyszerűen kijelenti, hogy teljesen hülyeséget akart csinálni, és megígéri, ilyet többet nem tesz. Ha valaki még mindig nem érti mi a problémám, segítek egy kicsit. Szerintem (lehet, hogy tévedek) de valaki, aki kedélybeteg – pláne egy öngyilkossági kísérlet után –, nem hiszem, hogy ilyen egyszerűen lerázza magáról az egészet, hogy aztán kijelentse: ilyet többet nem tesz. Véleményem szerint a gyógyulás ennél azért hosszabb és nehezebb folyamat, amit nem igazán próbáltak meg illusztrálni. Igaz idejük sem lett volna rá a fentebb említett túlzsúfoltság miatt.

De nem szeretnék csak rosszat állítani a filmről. Rengeteget nevettem rajta, a viccek változatosak és jól elhelyezettek voltak. És a habkönnyű humor (és rengeteg – kicsit túl sok – generációs probléma) alatt bizony én megtaláltam azt az üzenetet, amit szerintem sikerült átadniuk mégpedig azt, hogy a motiválatlanság tönkreteheti az embert. Ha valaki mindig azt hallja, hogy úgysem sikerül, és senki nem hisz benne, vagy áll mögötte valaki, akkor el fogja veszíteni a kedvét, és a „könnyebb” utat fogja választani.

Összefoglalva a Fák jú Tanár úr! 3 kicsit sokat akart egyszerre, ha elgondolkodtató filmet keresel nem ajánlom, de ezen túllépve még mindig egy remek vígjáték, a maga nemében páratlan,  így ha ilyesmit keresel, bátran javaslom, hogy ülj be a filmre, mert nem fogsz benne csalódni.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 

 2017 Kidsnews | All rights reserved