Forstner Csenge, a magyar influencerek Los Angeles-i követe


Gubányi Patrik (19éves) - 3 éve

Csenge is azoknak a fiataloknak egyre népesebb táborát erősíti, aki tizenéves korára már komoly tapasztalatokat és kiemelkedő népszerűséget tudhat magáénak. Erről a lányról elsők között az influencer, musically, instagram és a youtube mellett a kreativitás szó is eszünkbe jut, persze nem elfeledkezve a Los Angeles-i sztárokat megszégyenítő hatalmas mosolyáról. Talán e két vonzó tulajdonságnak köszönhetően növekedett a TikTokon elképesztő gyorsasággal a rajongóinak száma.

Számomra a mosolya mellett mégis a leginkább az a lenyűgöző, ahogy minden napjait kiélvezi. Ahogy próbálja mindenben a szépet, illetve a jót meglátni – ezt sokunk megkísérelhetné, hiszen mi magyarok elég borúlátók vagyunk tapasztalatom alapján. A muser királynő jelenleg Kaliforniában él és bontogatja a szárnyait a lehetőségek hazájában. De nem csak erről kérdeztük Csengét a vele készült interjúban.

Csenge beszélgetésünk alatt elárulta, hogyan úgy kezdte el a musically-t, szerinte milyen előnyei és hátrányai vannak a Los Angeles-i életnek, sőt még abba is beavatott minket, hogy az énekléssel milyen tervei vannak.

Patrik: Először élsz más országban? Hogyan született meg az a döntés, hogy külföldön éljetek? Mikor volt ez? Ha család illetve szülők döntése volt, hogyan fogadtad?

 Csenge: Igen először élek hosszabb ideje külföldön, hét hónapja érkeztem a családommal Kaliforniába. Los Angelese-be egyik családi nyaralásunk alatt szerettünk bele, és közösen döntöttük el, hogy ideköltözünk néhány hónapra megtapasztalni, hogy milyen is a hétköznapi élet Amerikában.

Többször beszélsz róla, hogy imádsz kint élni, ezek szerint könnyű volt beilleszkedned, alkalmazkodnod az ottani élethez?

Igazából nem is tudom, hogy be kellett-e illeszkednem egyáltalán, minden olyan könnyedén ment. Los Angeles-ben mindenki jött valahonnan, ezért egyetlen pillanatig sem éreztem magam idegennek ebben a hatalmas, nyüzsgő városban. Csupa kedves, érdeklődő, befogadó emberrel találkoztam. Itt az idegenek is szóba elegyednek egymással, kedvesek, előzékenyek, a bolti eladók pedig mosolyogva kérdezik meg milyen napom van. Nagyon tetszik, hogy sokféle ember vesz körül, és mindenki más, mindenki önmaga, mindenkinek lehet saját személyisége. Több gyerekközösségbe is járok, és mindenhol sikerült beilleszkednem, sőt néhány igazi barátot is találtam már.

 Számodra miben más az amerikai élet? Észak-Amerikát és főként az USA-t sokszor vádolják a túlfogyasztással, és a környezettudatosság hiányával a hétköznapi emberek szintjén is. Napjainkban, ha az USA fogyasztását nézzük, akkor márciusra elhasználta a Föld az évi tartalékjait. Mit gondolsz erről a túlzó, pazarló életmódról? Te mit tapasztalsz?

Életem legfőképpen abban más, hogy itt a lehetőségek hazájában, valóban úgy érzem, hogy nagyobb lépésekben haladhatok céljaim felé, megvalósíthatom az álmaimat. Olyan inspiráló környezetben élek, ahol mindig süt a nap, ahol az utcákon filmforgatásokba csöppenek, ahol médiavilágból ismert gyerekekkel barátkozhatok, és persze ami a legfontosabb, a legjobbaktól tanulhatok.

Persze azért vannak nehézségek is. Például az, hogy nem közlekedhetek egyedül, egyrészt a rosszabb közbiztonság, másrészt a nagy távolságok miatt. Az autós közlekedéshez pedig türelem kell, hiszen Los Angeles-ben – szinte mindig – hatalmas dugó van a többsávos utakon.

A túlfogyasztást annyira nem tapasztaltam, az viszont feltűnt, hogy az élelmiszerboltokban szinte minden óriási kiszerelésben kapható. Mi azonban mindig igyekszünk annyit vásárolni, amennyit el is fogyasztunk. Sőt, azt mondanám a környezettudatosság napjainkra már beépült az amerikai emberek gondolkodásmódjába.

Jellemző a szelektív hulladékgyűjtés, a papírzacskó használata műanyag helyett, és az élelmiszerbolt bejáratánál hatalmas figyelemfelhívó tábla fogad minket, azzal a felirattal, hogy ne felejtsük el magunkkal hozni a többször használatos bevásárlótáskánkat.

Sokat hallani itthon, hogy túlságosan elméleti az oktatás, míg az amerikaival szemben pont az ellentétét szokták felhozni kritikaként. Te mit tapasztaltál? Számodra melyik könnyebb? Van olyan, amit meghonosítanál az egyik, vagy másik ország oktatásában?

Azt gondolom, hogy még nagyon rövid időt töltöttem itt, ahhoz, hogy pontosan véleményt alkothassak az amerikai oktatásról, azonban azt már tapasztaltam, hogy már az általános iskolai képzésben is óriási palettáról választhatsz.

Mindenki a saját személyiségének, életmódjának megfelelő rendszerben tanulhat. Többféle szisztéma működik más és más követelményrendszerrel. Választhatunk például állami iskolát, magániskolát, online iskolát, vagy lehetünk magántanulók is. Persze függ attól, hogy milyen rendszerben tanul valaki, de általánosságban úgy tapasztalom, hogy a diákok nincsenek úgy túlterhelve, mint Magyarországon.

Lényegesen kevesebb tantárgyból kell itt megfelelni, és az órarendben vannak választható tantárgyak is.

Én kreatív típus vagyok, nem szeretem a magolós tantárgyakat, ezért az amerikai gyakorlatias oktatást jónak tartanám a magyar oktatási rendszerbe illeszteni. Továbbá azt gondolom, hogy egyes tantárgyakból dolgozat helyett a project (kutatómunka) jellegű számonkérés is sokkal érdekesebb lenne. Viszont az amerikai képzésbe átvinném a matematika magyarországi szintű oktatását.

Sikered a musical.ly alkalmazással kezdődött, miért fogtál bele? Mi az, ami motivált?

A musical.ly alkalmazást 2 éve kezdtem el használni, saját magam és barátaim szórakoztatására. Ahogy egyre jobban megismertem az alkalmazást, rabja lettem és szinte minden nap készítettem a kreatívabbnál kreatívabb videokat. A musical.ly alkalmazás felfigyelt rám, és először featured (kiemelt) jelzéssel jutalmazta videoimat, majd hamarosan koronás muser lettem.

Kreativitásom és elhivatottságom miatt az akkori kínai központi iroda megkeresett, hogy legyek a közép-európai fejlesztő csapat tagja. Ettől kezdve részt vehettem a kihívások kitalálásában, a hivatalos videok elkészítésében.

Mindeközben követőim száma 300 000 fölé emelkedett, és egyre több, rajongói levelet kaptam. Ekkor döbbentem rá, hogy a gyerekek szeretnek és példaképként tekintenek rám. Ennél nagyobb motiváció nem is kellett.

 Jelenleg az előadóművészet fellegvárában élsz, ahol szó szerint ipari méretekben termelik a kisebb, nagyobb művészeket. Vannak felnőtt előadói ambícióid? Milyen karrierről álmodsz?

Los Angeles-ben valóban nagyon sok lehetőség van az előadóművészi készségek fejlesztésére, valamint gyakorlására, így én igyekszem élni ezekkel a lehetőségekkel, amellett, hogy aktívan dolgozom socialmedia platformjaimon, sokat járok meghallgatásokra, szereplésekre is. Voltam már kisfilm, reklám és táncvideó forgatásokon is. Természetesen különböző képzéseken is rész veszek, újabban énekelni tanulok, amit nagyon élvezek és a legnagyobb vágyam, hogy egyszer megszülethessen a saját dalom is.

Rengeteg fiatal követ téged, mennyire gondolkodsz ennek a felelősségén? Szerinted egy népszerű embernek van feladata a népszerűségével? Van személyes mondanivalód?

A követőim számos rajongói oldalt működtetnek, figyelnek és reagálnak minden megnyilvánulásomra. Felismernek az utcán, fotókat, illetve aláírásokat kérnek, ajándékokat küldenek. Egyrészt nagyon jó érzés, hogy ilyen hatással vagyok a fiatalokra, másrészt azonban érzem a felelősségét is a népszerűségemnek.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mit közvetítek feléjük, hiszen sokuknak a példaképe vagyok. Népszerűségemet arra szeretném használni, hogy egy picit pozitívabbá tegyem követőim gondolkodás módját. Igyekszem olyan példát mutatni, hogy fogadják el és szeressék önmagukat, és képesek legyenek meglátni az apró jó dolgokat is a hétköznapjaikban.

Fontosnak tartom, hogy a fiatalok és így a követőim is találjanak maguknak saját célokat, legyenek álmaik, vágyaik amikért nap, mint nap küzdeni tudnak.

Köszönöm Csengének az őszinte válaszokat és Csenge végszavával búcsúzunk:

„Keressétek meg azt, ami képes motiválni titeket és erőt adni a nehezebb időszakokban is”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Képek: Forsner Csenge facebook oldala

2017 Kidsnews | All rights reserved