A Japán kormány elkeseredetten igyekszik rávenni a fiatalokat a szaporodásra.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az ázsiai kultúra mindig is szokatlan lesz egy európai ember számára, azonban Japán utcáin sétálva még valami másra is felfigyelhet az ember. Az első pillanatban nem is annyira szembeötlő, aztán valahogy lassan mégis rátör az emberre a felismerés, Japánban mindenki öreg. A statisztikák szerint 5 év alatt 1 millió emberrel csökkent Japán lakossága, és úgy tűnik ez a tendencia egyszerűen nem áll meg. Ha ez így megy tovább a jelenleg 127 milliós Japán 2050-re már csak 102 milliós lesz.

Az országban olyan mértékben szigetelődtek el a fiatalok, hogy a 18 és 34 év közötti férfiak 61 százaléka a nőknek pedig 49 százaléka él egyedül. Ami még ennél is meglepőbb adat, hogy a korosztályban a férfiak 36 százaléka míg a nők 39 százaléka szűz. Valamiért egyszerűen nem érdekli őket a szerelem, a randizás és maga a szex sem.

A kormány persze elkeseredetten küzd, hogy felkeltse valahogy a fiatalság szaporodási ösztönét, de a japán munkamorál és a nemek tradicionális megkülönböztetése nyilvánvalóan kudarcra ítéli a kormány próbálkozásait.

Az utódok nélküli, rohamosan öregedő japán társadalom minden idők legnagyobb munkaerőválságát éli a világ harmadik legerősebb gazdaságaként, ami miatt az országban folyamatosan romlik az életszínvonal, így zsugorodó spirálban lévő Japán gazdaság a külföldi tőkének is egyre kevésbé vonzó befektetés.

A lehetséges vészmegoldások között szereplő külföldi munkaerő beáramoltatás, a különösen zárt japán társadalom számára biztos hatalmas megrázkódtatás lesz. Japánnak történelmi okokból egyszerűen nincs tapasztalata ebben úgy, mint az Amerikai Egyesült Államoknak vagy Kanadának. A több milliónyi bevándorló pedig nyilvánvalóan rengeteg változást követelne meg az országban, arról nem is beszélve, hogy a japán nyelv nem kifejezetten elterjedt a világ más részein.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 

 

 

 Forrás:

lemon.hu, portfolio.hu, kitekinto.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved