Már másnap elfelejted amit tanultál? Tippek az idegen szavak gyors és maradandó megtanulásához.


Gréti (16éves) - 3 éve

Ha szeretnél tippeket, tanulási módszereket megtudni, arról hogyan lehet gyorsan, de maradandóan elsajátítani a tanulnivalódat, akkor olvasd el ezt a cikket! Rengeteg tanulást segítő applikáció, weboldal, és program létezik.  Most összeállítottam nektek egy tervet, amit alkalmazva gyorsan és maradandóan megtanulhatod a feladott szavakat idegennyelv-órára.

Gondolom, mindenkinek ismerős az az érzés, amikor már vagy egy órája görnyed görcsös vállal a tanulnivalója felett, de még az égvilágon semmit nem jegyzett meg belőle. Ez akkor a legrosszabb, ha tudod, hogy másnap az első órán dogát írsz belőle. Erre a problémára próbálok neked tippeket adni, hogyan tudod az ilyen helyzeteket a legkönnyebben elkerülni, vagy megoldani.

Ha most éppen nem egy ilyen helyzet közepén vagy, és még van időd felkészülni, akkor az első és egyben szerintem a legfontosabb, hogy oszd be az időd, és a tanulnivalód. Ha mondjuk, tizenöt szót kell megtanulnod három nap alatt, csak annyi a dolgod, hogy minden nap rászánsz egy kis időt arra, hogy öt szót megtanulj. Hidd el sokkal könnyebb úgy nekiállni, hogy tudod: van időd. Ha a dolgozat előtti este állsz neki akkor azonkívül, hogy egyszerre kell sokkal többet bevágnod, de rajtad van a feszültség is, hogy rögtön másnap kívülről kell fújnod.

Tehát ha már beosztottad az idődet, akkor felmerülhet az a kérdés, hogy oké, de hogyan álljak neki? Először csak olvasd át párszor. Én mindig azt csinálom, hogy amíg hazafele zötykölődök a buszon átolvasom az adott szavakat. Ez azért is jó, mert körülötted minden mozgásban van. Ez pedig segít a memóriádnak. Hogy hogyan? Mikor ülsz a tömegközlekedési eszközön és olvasgatod, vagy már memorizálod a szavakat, elkerülhetetlen hogy külső ingerek érjenek. Például: épp az angol flower szót olvasgatod, miközben leül melléd egy idős bácsi, aki nem elég, hogy odanyom az ablakhoz, mert annyit helyezkedik, hanem még nagyon szokatlan szagot is áraszt. Ez akkor nagyon kellemetlen, mert egyre kevésbé tudsz a szavakra koncentrálni, de hidd el, hogy ez a fura idős bácsi még a segítségedre lesz! J Ugyanis mikor majd ülsz a padban és számon kérik rajtad a flower szót, tudatosan, vagy tudat alatt, de eszedbe fog jutni az a különös személy, és ezzel együtt a szó is. Méghozzá tudod, hogy a legtöbb virágnak kellemes az illata, a bácsinak viszont a legkevésbé sem! Ez az ellentét még többet segít abban, hogy megjegyezd a szót. (ha nincs rá lehetőséged, hogy utazás közben olvasd át, akkor a lakásban járkálva tedd!)

Ha már átolvastad – a hazaúton, vagy a lakásban járkálva –, nekiállhatsz a tanulásnak. Mivel már párszor nekirugaszkodtál, valamennyire megragadtak a szavak, vagy legalább a kezdőbetűik. (ha semmi, az sem baj hidd, el mire számon kérik, tudni fogod!)  A legegyszerűbb, és egyben a legpraktikusabb, ha szókártyákat csinálsz.

Vágj négyzeteket, vagy téglalapokat (megjegyzés: a kocka egy térbeli test J ) egy papírlapból. Az egyik oldalára írd rá magyarul a szót, a másikra pedig az adott nyelven. Tedd őket úgy le az asztalra, hogy a magyar jelentésű oldala mutasson fölfelé. Olvasd el a szót, és mond utána az idegen nyelvű megfelelőjét. Ha hangosan mondod az még jobb, mert jobban tudatosul benned a kifejezés. Ha tudod a szót, fordítsd fel a kártyát, ha nem, nézd meg és rakd vissza, ahogy volt. Ezt csináld addig, amíg az összeset fel nem tudod fordítani, majd tarts egy kis szünetet. De fontos hogy olyan dolgot csinálj, amibe nem tudsz belemerülni. Például: ne kezdj el olvasni, vagy filmet nézni. Készíts valami ennivalót, ami gyorsan készen van (turmix, meleg szendvics, saláta). Miután megetted térj vissza a szavakra és kezd előröl a kártyákkal való játékot.

Lehet, hogy most nem fogod mindet tudni, mert pár kiment a fejedből, de egy-két kör után megtudod majd jegyezni. Másnap ismételd meg a következő öt szóval az átolvasást, majd csinálj belőle szókártyákat. Ha már nagyjából tudod őket, keverd össze a tegnapi adaggal és úgy folytasd. Harmadnap ugyan ezt ismételd. Azzal is tudsz segíteni a memorizálással, ha este legkésőbb tízkor már lefekszel, és igyekszel elaludni. Ez azért fontos, mert az agynak hagyni kell időt, hogy feldolgozza az információt. Ha ez megtörténik, akkor sokkal könnyebb lesz másnap felidézni a szavakat.

Remélem segítségedre voltak ezek a tippek! Ha több, ehhez hasonló tanácsot szeretnél megismerni, kövesd az oldalunkat! Sok szerencsét a tanuláshoz! 🙂

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved