Mint ahogy azt a darazsak példája is mutatja, nem elég jónak lenned, jónak is kell látszanod!


kidsnews (127éves) - 3 éve

A méheket kedveljük, de a darazsakat egyértelműen negatív érzelmekkel ítéljük meg derül ki egy az Ecological Entomology rovartani szaklapban publikált legújabb tanulmányból. A szerzők 46 országban végeztek közvéleménykutatást a két fajjal kapcsolatban, amely során a résztvevőknek értékelni kellett a rovarokat egy tízes skálán. Az eredmények alapján a méhek lényegesen jobb helyen végeztek, mint a jelentős PR deficittel küzdő társaik.

Bár két rovar megjelenése egymáshoz eléggé hasonló, a köztudatban az él, hogy míg a kedves aranyos méhecske beporozza a növényeket, addig a darázs mindössze arra jó, hogy a grillezett kolbászra és a sörre lecsapva szétkergesse a családi piknik résztvevőit.

A tanulmány -felvetve a kutatók felelősségét is- rámutatott, hogy ez elmúlt évtizedekben a tudományos munkák 97 százaléka a méhekre koncentrált és csak 3 százaléka foglalkozott a darazsakkal.

A darázs borzasztó megítélésé ellenére a valóság az, hogy ők is beporozzák a növényeket, miközben  ragadozó életmódot folytatva szabályozzák az ízeltlábúak populációját is. Ezeket figyelembe véve pedig semmivel sem kevésbé hasznosak a méztermelésre is képes rokonaiknál.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved