Kevin és műsorvezetőtársa Molnár Karesz.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Mindenkinek, aki állatott választ barátjaként, tudnia kell, hogy egy élőlény nem játékszer, nem lehet eldobni, vagy csak hagyni a sarokban porosodni mert mégsem tetszik. Nem lehet leadni és figyelni kell az igényeikre, sőt hozzájuk kell igazítani az életmódunkat is. Most Kevin és Molnár Karesz igyekszik majd bemutatni a gazdává válás szépségeit Pacsi! címmel induló televíziós műsorukban az RTL Klubon, ebből az alkalomból faggattuk Kareszt az állattartásról és a műsorról is.

kidsnews.hu: Miért lett Kevin a neve a műsorvezető kollégádnak ?

Karesz: Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy legyen saját kutyusunk, de sokáig nem volt erre alkalmas az életvitelem. Aztán egyszer jött az ötlet, ha megtaláljuk az igazit, Kevinnek fogjuk nevezni. A Instagramon leltünk rá a Reggeli oldalán, mint „Heti szőrös” gazdit keresett, és meglátva a kis fejét, rögtön tudtuk, csak ő lehet a mi Kevinünk. Aztán kiderült, hogy kislány… A név mégis maradt. Nagyon passzol hozzá.

Mi az amiért úgy gondoltatok, hogy kell egy kutyás reality műsor a hazai közönségnek?  

A Pacsi! azért tekinthető reality-nek, mert az interjúk között valóban megmutatjuk, milyen az örökbefogadás pillanata. Így kerül közel a nézőkhöz ez a nagyon bensőséges pillanat, és talán kedvet csinál másoknak is ahhoz, hogyha bővítenék a családot, akkor a menhelyek és ebtelepek kutyusai közül válasszanak. Öt-hat éve nem volt saját műsorom, így szerettem volna egy olyan formátumban visszatérni a képernyőre, amit igazán magaménak érzek. Ez a műsor száz százalékban Kevin és a mi maroknyi csapatunk munkája, szívünk-lelkünk benne van. És talán ezt a nézőink is érzik. Az első évad visszajelzései azt mutatják, jó úton haladunk, mi pedig szeretnénk még értékesebb, érdekesebb tartalommal készülni.

Sokáig kutya nélkül éltél, és körülbelül egy éve lettél kutyás, szerinted mit változtatott rajtad Kevin?

Viccet félretéve: mindent. Egy kutya olyan, mint egy gyerek, azzal a különbséggel, hogy ő soha nem nő fel, és soha nem tud majd gondoskodni magáról. Így nagyon fontos mérlegelnie annak, aki úgy dönt, hogy beenged az életébe egy ilyen kis lényt, hogy ez az elhatározás jó esetben több mint tíz évre szól…

Szerinted mi az amin a kutyásoknak kellene változtatni azért, hogy könnyebben tudjanak kutyások és nem kutyások együtt élni?

Furcsa dolog ez a „kutyások” skatulya. Gyakorlatilag egy közös van bennünk, az, hogy van kutyánk. De mind nagyon különbözőek vagyunk, és amíg van, aki nem szedi fel a kutyakakit, póráz nélkül sétáltat kutyát közterületen (ahol nem szabadna ezt tennie) és engedi, hogy fűt-fát, minden szembejövőt megugasson a kedvence, addig a jól szocializált kutyásokat és gazdáikat is rossz szemmel nézik majd azok, akiket valami sérelem ért. Úgy hiszem, kutyásként nagyon fontos figyelnünk arra, hogy nem minden körülöttünk élő szereti annyira ezeket az állatokat, mint mi. Nekünk családtag, nekik csak „egy kutya”, ezért muszáj tiszteletben tartanunk egymás határait.

 

 Rin-Tin-Tin, Mancs, Beast ( Mark Z. pulija) egyre több népszerű kutya van, sőt ma már rengeteg kutyának, macskának van aktív közösségi média oldala is. Nem tudsz a faladon nem belefutni tömegével a vicces cukis videókba. Mennyire segítenek ezek szerinted a felelős állattartásban?

Szerintem nem szabad összekeverni a két dolgot! A felelős állattartás nem cuki. A nevében is benne van a felelősség szó. Viszont, ha valaki viccesen tud megszólalni ebben a témában, annak van tanító és közösségformáló ereje. Így született meg Kevin Facebook-oldala is.

Hazánkban is fejlődésnek indult már a kutyabarát helyek száma, de messze elmaradunk még a fejlett kutyabarát társadalmaktól. Szerinted mi az oka annak, hogy itthon még mindig nem mehetsz be egy bevásárlóközpontba kutyával, de számtalan szállás, étterem is tiltja. Nem beszélve a minimális számú kutyabarát munkahelyről? Mi lehet az oka, hogy ilyen lassan terjed hazánkban az elfogadás?

Ezzel nem feltétlenül értek egyet, egyre több a kutyabarát bevásárlóközpont, és számos olyan vendéglátóipari egység van, ahol szívesen látnak minket is. Nagyon megtisztelő, hogy Kevinnel idén zsűritagok lehetünk az Év Kutyabarát Helye pályázat versenyében, így a Kutyabarát.hu-nak köszönhetően még több ilyen helyet megismerhetünk majd. Én lemaradást inkább az utazás és tömegközlekedés tekintetében érzek. Megérkezni nehéz, de „vendégeskedni” szuper, szerintem nem is voltunk olyan helyen idén nyáron, ahol Kevin ne kapott volna egy tálka vizet azonnal, ahogy betértünk.

 

balról: Göblyös Péter, Picúr kutya, Óvári András, Iain Lindsay, Szobolits Andrea, Molnár Karesz és Kevin kutya

Műsorotokban sok városi problémával fogtok foglalkozni, tudnál néhányat mondani és elmesélni miért pont ezekkel?

Előkerül majd az utazás, beszélünk arról is, hogy hozhat olyan döntést valaki, hogy visszaviszi a kutyáját a menhelyre, de azt is körbejárjuk, miért vannak számos parkból kitiltva négylábú barátaink. Hogy miért ezekkel? Az majd a műsorból kiderül, akkor dolgozunk jól, ha a Pacsi!-ból kapnak erre választ a nézők.

Kutyásként sokszor tapasztalom, hogy járókelők  a gazdája kérdezése nélkül hajolnak le a kutyához és próbáljak például megsimogatni, vagy szülők odaengedik a kisgyermeket az állathoz a gazdi figyelmeztetése nélkül, fogtok azzal is foglalkozni, hogy mi a helyes társas viselkedés kutyás és nem kutyás között is?

Már az első évadban is feldolgoztuk ezt a témát, nagyon aktuális, hiszen nap mint nap találkozunk olyan emberekkel, akik megsértik a kutyánk, és így a mi személyes terünket is. Alap kellene legyen legalább a kérdés: „megsimogathatom”? Döbbenten tapasztalom, hogy sokan egy szó nélkül nyúlkának, és gyömöszölik a kutyát. Kevinnél ez nem jelent nagy problémát, de egy félelemagresszív kutya esetében ez egy elég felelőtlen magatartás. Soha nem tudhatjuk, milyen állat felé nyúlunk. Fontos, hogy kérdezzen mindenki, mielőtt simogat! Nem csak az állattartásnak, az állatokhoz való viszonyulásnak is felelősnek kell lennie.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Portrék: Vizslafotózás/ Göblyös Péter
Eseményfotók: Geberle Berci

2017 Kidsnews | All rights reserved