Papír vs. pixel


T.Thomas (20éves) - 3 éve

E-book vagy könyv. Manapság sokak fejében megfordul ez a kérdés, számtalan érv sorakozik az egyik és a másik oldalon is, de hogy melyik oldalnak van igaza? Nos, nézzük. Az emberek már régóta olvasnak számtalan mennyiségű és tematikájú írást, kezdve a tudományos elemzésektől a szórakoztató irodalmon keresztül egészen a bulvár zaftos pletykáikig.

Régebben nagy divat volt a hatalmas könyvespolc, a sok-sok vaskos kötettel telezsúfolt polcrengeteg. Ahogy fejlődött a világ az írott betűk háttérbe szorultak és átvették a helyüket a digitális írások. A könyvtár kiment a divatból, helyettük megjelentek az e-book áruházak és egyéb felületek, ahol a vásárlók digitális formában szerezhetik be a kedvenceiket. Két tábor különül el manapság: e-book pártiak és a retró hagyományokat ápoló papírkönyv olvasók.

Kezdjük a könyvekkel.

Össze nem téveszthető tapintású borítás, selymesen forgó oldalak tele fekete betűkkel, és az elmaradhatatlan illat, ezek a jelzők tökéletesen bemutatnak egy könyvet. Azok, akik még a mai napig szeretik és ragaszkodnak a nyomtatott verzióhoz, esküsznek arra, hogy egy jó kötetnek lelke és illata van. Sokan azért kedvelik, mert állításuk szerint jobban megmaradnak az információk és vannak olyanok, akik csak pusztán a fizikai valójuk miatt rajonganak érte.

Az e-bookokat olvasók közül sokan vallják azt a nézetet, hogy ők bizony nem adnak pénzt azért, hogy még több fát vágjanak ki, hisz az a sok papír kárba megy, ha olyan könyvet veszünk meg, amit egyszer, max kétszer olvasunk el, utána pedig hagyjuk a polcon porosodni. Másrészről pedig az e-book olvasók kicsik, praktikusak, sok kötet fér el a memóriájukban, valamint a környezet viszontagságainak is jobban ellenállnak, mint a papír anyagú őseik. Ugyanekkor igaz az is, hogy napjainkban nagyon sok könyv nem érhető el magyarul e-book formátumban sem a fiatalok, sem az idősebbek számára, valamint vannak olyan képes kiadások, enciklopédiák, albumok melyek egyszerűen nem az e-bookra vannak tervezve, így nem képes eme eszköz átadni azt a vizuális élményt, amit ezek a könyvek nyújthatnak az olvasó számára.

Mindegyik oldalon vannak értelmes pro és kontra érvek, de hogy konkrétan melyik a jobb döntés, azt mindenkinek magának kell eldöntenie.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved