Szeptember 12. – Eltűnik a „mindenben engedelmeskedik férjének” passzus


kidsnews (127éves) - 3 éve

1922. szeptember 12-én mondták el az első olyan házastársi esküt, amelyből már kimaradt a korábban kötelezően alkalmazott „mindenben engedelmeskedik férjének” kifejezés.

Napjainkban, ha két ember egybekel, megházasodik az már azt jelenti, hogy szabad akaratukból, mindenféle kényszertől mentesen Igen-t mondanak egy közös életre, a hűségre és a felelősségvállalásra, a közös jövő építésére, de a helyzet teljesen más volt akkoriban.

képünk illusztráció / fortepan.hu

A nőknek nemigen voltak társadalmilag elismert jogai, leginkább valamiféle háztartási alkalmazott státuszban voltak.

“Főzzön, takarítson, gondoskodjon az állatokról, valamint a szüljön gyereket!”

– hangzott el sokszor, az akár 30-40 évvel idősebb vőlegény szájából.

Az, hogy valaki szerelemből házasodjon szinte ismeretlen fogalom volt, a lánygyermeket alapvetően gazdasági szempontok alapján adták férjhez, és persze férfiak sem egyértelműen az érzelmekre hajtottak. Arról, hogy miként is nézett ki a párkeresés sokat mondanak az akkoriban feladott hirdetések:

“Hivatalban dolgozó úriember keres női asszisztenst, ha a hölgy megfelel, házasság is szóba jöhet.”

“Középkorú szerelő keresi szőke, 25 év körüli, testes, tiszteletreméltóan házias hölgy társát, tárgy: házasság.”

“Egy érett korú, jó feleséget keresek. Szép otthonom van, bevételem is, de kéne egy feleség, aki kisegítene, így együtt élhetnénk úgy, hogy egyikünknek sem kéne dolgoznia.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved