Szeptember 30. – A népmese napja


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívására, Benedek Elek születésnapjához igazodva ünnepeljük ma a gyermekeknek és felnőtteknek szóló népmesék gazdagságát Magyarországon. Mint akkor írták:

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

Benedek Elek (1859. szeptember 30. – 1929. augusztus 17.) Magyar író, újságíró, és országgyűlési képviselő, akit sokan „a nagy mesemondóként” emlegetnek, hiszen ő volt a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Gyermeklapokat és ífjúsági könyvsorozatokat szerkesztett. Az Ezüst Mesekönyv és Arany Mesekönyv szerzője, amelyek főként az Az Ezeregyéjszaka meséinek és a Grimm fivérek meséinek átirataiként készültek le.

A népmese napja az évek során egy határokon átívelő mozgalommá vált, így miközben a meseszerető gyerekek és felnőttek megkülönböztetett tisztelettel fordulnak a mesék felé, a közös ünneplés összekapcsolja őket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nepmesenap.hu

wikipedia.hu

kiemelt kép: Vimeo

 

2017 Kidsnews | All rights reserved