Szeptember 9.- A török sereg megérkezett az Egri Várhoz


kidsnews (127éves) - 3 éve

1552. szeptember 9-én Ahmed budai pasa és Ali pasa egyesült serege körbezárta Eger Várát. A török hadjárat a Magyar Királyság és az Erdélyi Fejedelemség 1551-es egyesítési kísérletének megtorlására irányult, amelyben a törökök igyekeztek meghódítani a végvárrendszerrel megerősített területeinket.

Ha időben sikerült volna elfoglalniuk a várat, akkor elvághatták volna egymástól a Habsburgok által birtokolt északi és keleti országrészeket.

Eger ostroma 1552-ben. Vízkelety Béla műve Franz Kollarž litográfiája alapján.

„Az ablakon besütött a nap, és rásugárzott a falon függő fegyverekre s a falak mellett rudakon álló páncélokra. Tündöklött tőle a kapitány aranyos sisakja is. Gergely mellette állott. Pillantást vetett az ablakra, aztán a szeméhez emelte a tenyerét, hogy a vezérre nézhessen. Azért hívattam össze kegyelmeteket – folytatta Dobó -, hogy mindenki számot vethessen magával. Aki többre becsüli a bőrét, mint a nemzet jövendőjét, nyitva még a kapu. Nekem férfiak kellenek. Inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl. Akinek reszket az ina a közelgő zivatartól, hagyja el a termet, mielőtt tovább szólanék, mert meg kell esküdnünk a vár védelmére olyan esküvel, hogy ha azt megszegi valaki, meg ne állhasson holta után az örök Isten szeme előtt. Félrenézett, és várt, hogy mozdul-e valaki. A teremben csend volt. Nem mozdult senki.” – részlet Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből.

A 16. század végi Eger várának leghitelesebb ábrázolása, részlet Georg Houfnagel holland rézmetsző színezett metszetéről. A metszet 1588. október 8-a, a szikszói csata után készült.

Az október 17. napjáig tartó ostrom során a Dobó István vezette 2000 főnyi védő sikeresen állt ellen a 30-40 ezer fős oszmán seregnek – annak ellenére is, hogy a törökök több mint 12000 ágyúgolyót lőttek ki a várra – bebizonyítva, hogy Szulejmán serege sem legyőzhetetlen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: egrivar.hu

kép: Wikipedia, Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved