Telefon nélkül, könyvmolyként? – „…nekem a telefont a könyv helyettesíti”


Winilla (14éves) - 3 éve

Gondoltátok volna, hogy még manapság is létezik olyan személy, akiknek nincsen mobiltelefonja és még olvasni is szeret? Pedig van, csak én a telefonfüggőség helyett a könyvfüggőségnek élek. Először is az a legfőbb kérdés, hogy nekem, mint könyvmolynak miért nincs telefonom, leginkább okostelefonom, nem? Hiszen a 21. században élünk, ahol mindenkinek van ilyen kütyüje (jó, vannak kivételek, itt az élő példa) és mindenki használja is, különböző okokból.

Jobbik esetben telefonálnak rajta, hiszen eredetileg arra való, de sokan csak unaloműzőnek használják. Mondjuk ülnek a buszon az osztálytársak és ahelyett, hogy beszélgetnének, nyomkodják a telefonjukat. Játszanak rajta, posztolnak, likeolnak. Vagy egyszerűen csak bámulják a kijelzőt, ami rendkívül káros a szemnek.

Sokan függővé válnak, és lehetetlen megvonni tőlük a készüléküket. Vacsora közben is nyomkodják, mikor együtt a család, és semmit nem kommunikálnak a külvilággal, csak telefonon keresztül, ami sok kapcsolatot tönkrevág, legyen az baráti, vagy éppen szerelmi. Azt hiszem, a szüleim ezért nem akarják, hogy telefonom legyen. Nekem a telefont a könyv helyettesíti.

Ugyanolyan. Ülök a buszon és olvasok, elrontom a szemem, mert sötétben nézem a betűket és igen, néha még vacsi közben is olvasok. Azaz én könyvfüggő vagyok a telefonfüggőség helyett. Amikor sokáig nem olvasok, csak naponta olyan 10 oldalt, akkor nagyon frusztrált és ideges vagyok, könnyen akadok ki. Az osztálytársaim szülei könyörögnek a gyereküknek, hogy olvassanak el egy 100 oldalas könyvet egy évben, nekem meg azt mondjak az őseim, hogy tegyem le az olvasmányomat. Egyszer apa azt mondta, hogy most egy ideig ne olvassak, én meg egész este az ágyamban sírtam. Megdöbbentő, ugye? Tisztára kiakadtam, hogy akár csak egy napig ne olvassak.

Ami az ismerőseimet érdekli az az, hogy szeretnék-e egyáltalán telefont? Őszintén megvallva, nem tudom. Igaz, néha úgy érzem, jól jönne, például akkor, mikor elmegyek egy táborba ismeretlenek közé, összebarátkozom velük, aztán vége a hétnek és számomra ezzel vége a barátságnak is, hiszen nem nagyon tudjuk tartani a kapcsolatot. Igaz, ott van a levelezés, de mire az elér egyik helyről a másikra, már nem is tudjuk, hogy miről írtunk. Ráadásul, ha sokat írunk, sok papírra, nagyon drága is. Van egy barátnőm, akik elköltöztek és egy ideig leveleztünk, de aztán valamiért abbahagytuk. Szóval természetesen lehet máshogy is tartani a kapcsolatot, csak sokkal nehezebb (valaki számára ez egy tök jó kihívás lehet, nem tudom).

Viszont úgy en bloc (ejtsd: án blok) az életben meg egészen jól elvagyok telefon nélkül. Ha szükségem van valamire, odamegyek egy ismerőshöz és kölcsönkérem a telefonját, ha meg nincs ismerős a láthatáron megoldom máshogy. Az egyetlen dolog, ami összeköt az internettel, az az e-mail címem, amin néhány emberrel beszélgetek. De most őszintén, annyira ósdi dolog ez a G-mail rendszer, hogy már nagyjából senkinek nincs (jó, itt is vannak kivételek).

A szüleim csak nyolcadik végén akarnak venni nekem telefont, de akkor is csak azért, mert valószínűleg Budapestre fogok járni suliba. Ha nem oda mennék, valószínűleg 18 éves koromig nem kapnék mobilt.

Vajon én vagyok az a gyerek a 21. században, akinek 13 évesen nincs telefonja és könyvmoly? Mégis élek és virulok. Nincs bajom attól, hogy még sohasem osztottam meg semmit az Instagramon, nem betegedtem bele abba, hogy nem likeoltam egy fotót sem. Akinek van telefonja és elég gyakran használja fölöslegesen, annak azt ajánlom, reggel, amikor fölkel, hagyja ott az éjjeliszekrényén a telefonját, csatolja fel a karóráját, vegyen le a polcról egy könyvet és élje túl a napot. Meglátja, semmi baja nem lesz (vagyis lehet, hogy könyvfüggő lesz, de kit érdekel?).

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 2017 Kidsnews | All rights reserved