300 millió éves ásvány találtak Ausztráliában


kidsnews (127éves) - 3 éve

A reidit olyan ritka ásvány, hogy az egész Földön mindössze egy körömnyi mennyiség létezhet belőle, de nem olyan régen Ausztráliában a Woodleigh-kráterben mégis találtak egy darabot belőle. A begyűjtött ásvány egyébként olyan apró, hogy a felületes szemrevételezéséhez is minimum mikroszkópra van szükség. Ha most felmerült benned, hogy mennyire kell eltökéltnek lenni ahhoz, hogy valaki egyáltalán elkezdje keresni és hogy mi lehet az a módszer, amivel egy homokszemnyi reiditet meg lehet találni egy ekkora méretű országban akkor kész válaszokkal tudunk szolgálni.

A szilárd elemek, illetve vegyületek általában kristályos formában fordulnak elő, de több stabil kristályszerkezetet is alkothatnak, amire a szén és a gyémánt lehet a legközismertebb példa. A gyémánt a széntartalmú anyagból nagy nyomáson és 900-1300 °C közötti hőmérsékleten jöhet létre. A reidit tulajdonképpen a cirkon nevű ásvány „gyémántja” mivel az átalakuláshoz szintén nagy nyomás és hőmérséklet szükséges.

Az olyan extrém nyomás- és hőmérsékletviszonyok azonban, amelyek a reidit keletkezéséhez kellenek, a földfelszínen csak nagyobb égitestek becsapódása során állhatnak elő – mondta el Papp Gábor a Természettudományi Múzeum munkatársa a kidsnews.hu-nak.

Mivel ezek a helyszínek viszonylag könnyen megtalálhatóak nem kell nagyítóval és csákánnyal bebarangolni a fél világot. A becsapódás helyén egyszerűen össze kell törni a jelenlévő kőzetet, és az aprított mintában a reidit az ellenállósága valamint nagy sűrűsége miatt viszonylag könnyen szeparálható. A mennyiségét alapvetően a cirkon jelenléte határozza meg, amelyből a reidit keletkezik, így nyilvánvalóan kis mennyiségben volt jelen abban a kőzetben, amelyiket a becsapódás sokkhatása érte.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Természettudományi Múzeum

2017 Kidsnews | All rights reserved